A magyarok többsége a tetőtér beépítését választja, amikor bővül a család

Hírek

Az élettér bővítése a VELUX Cégcsoport 2023-as reprezentatív kutatása szerint népszerű megoldás a magyar családok körében, amikor plusz négyzetméterekre van szükségük: a megkérdezettek 47%-a választaná a tetőtér beépítését a költözés helyett. Ezzel a megoldással értékes extra lakóterület alakítható ki, ami otthonos és kellemes élettere lehet például egy kiskamasznak. Ezt valószínűleg a magyarok is így látják, mivel a megkérdezettek 40%-a gondolta úgy, hogy a tetőtér kiváló gyerekszoba lehet, ami így a harmadik legnépszerűbb választásnak bizonyult a hálószoba és a vendégszoba után.

 

Fuller Bianka pszichológus szerint egyéni mérlegelést igényel, hogy a testvéreknek szüksége van-e külön térre, de természetesen ugyanúgy egészséges és boldog felnőtteket nevelhetünk azokból a gyerekekből is, akik közös szobán osztoznak. Sőt ennek a felállásnak is megvannak a maga előnyei. A közös szoba például segíti az olyan kompetenciák fejlődését, mint az önérvényesítés, kompromisszumkészség és konfliktusmenedzsment, ám egy szorongásra hajlamos, visszahúzódó kamasznak biztonságot adhat, ha van olyan tér, amit csak a magáénak tudhat. Érdemes tehát a közös szobában is megvalósítani az elvonulás lehetőségét például egy függönnyel vagy paravánnal.

Fuller Bianka szerint ugyanakkor „az otthoni környezet változása jelentős hatást gyakorolhat a gyermekek érzelmi állapotára és viselkedésére. A váratlan változások szorongást és ellenállást válthatnak ki, ezért a gyerekeket érdemes előre felkészíteni ezekre.

Kevésbé borul fel a család élete, viszont mindenkinek lesz saját birodalma, ha költözés helyett a már meglévő otthonunkban alakítunk ki plusz életteret. “Még mindig nagyon sok a kihasználatlan tetőtér, pedig akár már egy kisebb átalakítással is kényelmes és gazdaságos teret lehet létrehozni: például gyerekszobát, saját irodát, vagy hálószobát. Ráadásul innen gyakran a kilátás is gyönyörű. Az elmúlt néhány évben rengeteget fejlődtek az építészeti megoldások, a modern szigetelési technikáknak, tetőtéri ablakoknak és hővédő megoldásoknak köszönhetően a tetőtéri szobák ma már télen-nyáron a lakás legszerethetőbb részei lehetnek” – mondja Ritea Noémi, a VELUX Cégcsoport magyar és román piacért felelős igazgatója.

 

SOCIAL MEDIA