A magyarok az egyik legodaadóbb nemzet, ha fociról van szó

Hírek

Az európai futballrajongók jelentős része, 47 százaléka egy sor rituálét hajlandó lenne elvégezni, ha ezzel győzelemre segíthetné kedvenc csapatát – derült ki a Coca-Cola Zéró Cukor felméréséből. Az UEFA EURO 2024 hivatalos alkoholmentes italszponzoraként a márka Európa-szerte arról kérdezte a rajongókat, milyen szokásaik vannak a meccsnézéshez kapcsolódóan.

 

A megkérdezett kilenc nemzet közül az olaszok néznek legtöbben rendszeresen focit (65 százalék), és közöttük a legmagasabb a női futball-rajongók aránya is (37 százalék).

A felmérés szerint az európai focirajongók 69 százalékának van valamilyen rituáléja a meccshez kapcsolódóan. A labdarúgó-Európa-bajnokság alatt a szurkolók ezt az 5 fő rituálét tervezik elvégezni:

  • 26 százalék mindig egy adott társaságban nézi a meccset
  • 23 százalék szokta keresztbe tenni az ujjait meccsnézés közben
  • 20 százalék énekli a nemzeti himnuszt
  • 18 százalék visel valamilyen szerencsehozó ruhadarabot
  • 17 százalék egy bizonyos helyről vagy bútorról nézi a meccset.

A felmérés szerint a rajongók egy sor rituáléra hajlandóak lennének, ha ezzel győzelemre segíthetnék csapatukat. Így 38 százalék tenné keresztbe az ujjait; 30 százalék hordaná kifordítva a ruháit, 19 százalék pedig felemás cipőben nézné a meccset.

Összességében a focikedvelők annyira elkötelezettek csapatuk iránt, hogy ha megkérnék őket egy bizonyos rituáléra, 47 százalék kérdés nélkül megtenné. Ez az arány a szlovénoknál a legmagasabb: közülük 57 százalék mondta, hogy bármit megtenne, ha a csapata erre kérné.

A magyarok esetében az átlagnál valamivel alacsonyabb (34 százalék) a rendszeres futballnézők aránya, az odaadás azonban nálunk sem hiányzik: a válaszadók 53 százaléka mondta, hogy hajlandó lenne a győzelem érdekében arra a rituáléra, amire a csapat kérné, például 48 százalék viselné a meccs alatt kifordítva a ruháját. Az élmezőnybe tartozunk a himnuszt éneklőket illetően is: a válaszadók 25 százaléka szokta rendszeresen elénekelni a meccset megelőzően (ennél csak az olaszoknál és a szlovéneknél gyakoribb ez a szokás, náluk 27 százalék a himnuszt éneklők aránya).

A Coca-Cola arra biztatja a futballrajongókat, hogy az UEFA EURO 2024-hez kapcsolódóan osszák meg szokásaikat a közösségi médiában a #TheRitualCup hashtaggel, így akár a stadionban elhelyezett szurkolói kivetítőre („Believerboard”-ra) is felkerülhetnek.

„Magyarországon is nagy izgalommal készülünk az UEFA EURO 2024™-re, amely az év egyik legizgalmasabb sporteseményének ígérkezik. A Coca-Cola Applikációban indított nyári promóció is nagyrészt erről szól majd, hiszen a szerencsés nyertesek ott lehetnek majd a Németország-Magyarország mérkőzésen, vagy akár a bajnokság döntőjén is” – mondta el Vida Annamária, a Coca-Cola Magyarország szenior brand menedzsere, aki hozzátette: a vállalat számos egyéb hazai aktivitással készül az eseményre. Így a Street Kitchen-nel együttműködve például egy olyan filmet készítettek, amelyben bemutatják a legjobb budapesti vendéglátóhelyeket, ahol a focirajongók egy közös vacsora közben nézhetik meg együtt kedvenc csapatuk mérkőzéseit.

 

SOCIAL MEDIA