A jelnyelv a közös nevező – Először ünnepeljük a Magyar Jelnyelv Napját

Hírek Kiemelt

Ez a nap rólunk szól! A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) kezdeményezése nyomán a Magyar Országgyűlés tavaly, a jelnyelvi törvény elfogadásának évfordulója alkalmából, november 9-ét a Magyar Jelnyelv Napjává nyilvánította. E jeles nap a jelnyelvhasználók számára kiváló alkalom, hogy a közösség figyelmét ismét a jelnyelvre irányítsa, hiszen a jelnyelv a híd, amely összeköti őket a halló társadalommal.

Az alábbiakban a SINOSZ közleményét teljes terjedelmében közöljük. 

 

A Magyar Országgyűlés november 9-ét a Magyar Jelnyelv Napjává nyilvánította, ezzel is elismerve a siketek azon törekvéseit, hogy a jelnyelvet mindenhol elismerjék és elősegítsék a jelenleginél jóval szélesebb körű használatát, hiszen a siketek társadalmi befogadása csak akkor lehetséges, ha a jelnyelv hivatalosan is elismert és az élet minden területén használható lesz.

Idén házhoz visszük a jelnyelvet – Hagyományteremtő szándékkal hívtuk életre első Magyar Jelnyelv Napi eseménysorozatunkat, ahol számos programmal, több helyszínen is megmutatjuk a jó gyakorlatot: olyan területekre visszük el a témát, ahol változást szeretnénk elérni, legyen szó kultúráról, munkaerőpiacról, a halló társadalom tagjairól vagy szakmai döntéshozókról.

 

SINOSZ a munkapiaci integráció élvonalában

Az elmúlt években a siket és nagyothalló személyek foglalkoztatása területén gyűjtött tapasztalatai alapján a SINOSZ-nál hisszük, hogy hallásállapottól függetlenül a képesség, tudás és tehetség számít egy állás betöltése során. Minden nap azon dolgozunk, hogy nyitottá tegyük a munkaerőpiacot és bebizonyítsuk, hogy a siketek és nagyothallók ugyanolyan értékes munkaerők.

A szakmai kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött üzleti reggelit a Magyar Jelnyelv Napján azért szervezzük, hogy egy asztalhoz ültessük azokat a munkaadókat, akik már bizonyították, hogy társadalmilag felelős foglalkoztatás érték, és a SINOSZ együttműködő partnereiként szívesen megosztanák jó gyakorlataikat azokkal, akik a jövőben nyitottak siket és nagyothalló személyek foglalkoztatására, a munkahelyi akadálymentesítés megvalósítására.

 

Előrelépés az oktatás területén

A Magyar Jelnyelv Napján ismét szeretnénk felhívni a figyelmet a jelnyelv fontosságára és szerepére, hiszen a siketek társadalmi befogadása csak akkor lehetséges, ha a jelnyelv minden szinten elismert és az élet minden területén használható lesz.

Az oktatás terén is jelentős fejlesztői munkába kezdtünk: olyan egységes oktatási elvek és módszerek kidolgozásába fogtunk, amelynek köszönhetően a jelnyelvet oktatók között felmerülő dilemmák kapcsán konszenzusra juthatunk, ezzel is erősítve a nyelvújító és nyelvtudatosító munkánkat.

Az eseménysorozatunk alkalmával, egy műhelymunka keretében biztosítunk lehetőséget a jelnyelv oktatásában jártas szakembereknek, hogy személyesen is megvitathassák a jelnyelvet érintő kérdéseket.

 

Más szempontból is fontos a nyitottság

Mivel a fiatalabb korosztály képviselői érzékenyebbek, fogékonyabbak a bennünket körülvevő társadalmi problémákra, és készek azok megoldásában részt vállalni, ezért fontosnak tartjuk, hogy a Magyar Jelnyelv Napján az ifjabb generációkat is megszólítsuk. Ebben bizonyult kiváló partnernek a Diákszempont Általános Iskola, akivel közösen rendhagyó módon mutatjuk be a gyerekeknek a jelnyelvet: jelnyelvhasználó családokat kértünk fel, hogy számoljanak be, milyen csodálatos a jelnyelv, amit a családon belül használnak.

 

Egyenlő esélyű szórakozás – hozzáférhető kultúrát mindenkinek

A Pesti Magyar Színház a hozzáférhető kultúra és egyenlő esélyű szórakozás területén betöltött szerepe Magyarországon eddig példátlan. A színház évek óta, előadásról előadásra bebizonyítja nyitottságát: eddig 64 tolmácsolt előadás teljesítésével nagy tapasztalattal rendelkezik a színházi előadások akadálymentesítéséről.

A Magyar Jelnyelv Napján a Pesti Magyar Színház úttörő munkájára szeretnénk felhívni a figyelmet és jó példaként bemutatni a többi színház előtt, hogy a jövőben országszerte több akadálymentesített színdarabot tűzzenek műsorra. A programelem keretében egy pódiumbeszélgetéssel járjuk körbe a színház és a jelnyelv kapcsolatát, majd ezt követően jelnyelvi tolmácsolással akadálymentesített színházi előadást követhetnek végig az érdeklődők.

 

KONTAKT-ban a külvilággal

A KONTAKT Európában is egyedülállónak számító tolmácsszolgálat, amelynek feladata a siket- és nagyothalló személyek kommunikációs akadálymentességének biztosítása. A jelentős fejlesztéseken átesett szolgáltatás a Magyar Jelnyelv Napján testközelből is megtekinthető és kipróbálható minden látogató számára, akik bepillantást szeretnének nyerni a KONTAKT központban megvalósuló munkába. A KONTAKT központ lesz a helyszíne a jelnyelvi tolmácsok továbbképzésének is.

 

Deaf Pub, avagy klubélet kicsit másképp

Az egész napos eseményt a Nem Adom Fel Kávézóban zárjuk, amely Budapest első fogyatékossággal élő emberek által alapított kávézója, ahol megváltozott munkaképességűek készítik és szolgálják fel az ételeket és az italokat. Itt játékokkal és kötetlen baráti beszélgetésekkel zárjuk az első Magyar Jelnyelv Napi ünnepségünket.

Hosszútávú tervünk, hogy olyan platformot biztosítsunk a siket fiataloknak, amely jelentős közösségformáló hatásának köszönhetően, rendszeres lehetőséget biztosít a találkozásra és önfeledt kikapcsolódásra.

SOCIAL MEDIA