Magyar klímakutatókat díjazott a chilei állam

Hírek Kiemelt

A klímakutatásban végzett felfedező és feltáró munkájukért a Földgömb Alapítvány kutatói, Dr. Nagy Balázs és Heiling Zsolt a Magellán-szoros felfedezésének 500. évfordulója alkalmából alapított díjat vehettek át. Az oklevelet Camilo Sanhueza, Chile magyarországi nagykövete decemberben, Budapesten nyújtotta át a díjazottaknak. A kutatók dél-amerikai expedícióihoz a svéd outdoor márka, a Fjällräven biztosított ruházatot és felszerelést.

Ferdinand Magellan expedíciója 500 évvel ezelőtt, november 1-én fedezte fel a nevét viselő tengeri átjárót. Chile Külügyminisztériuma a kerek évforduló alkalmából alapított díjat, mellyel a Magellán szellemiségét magukénak valló kutatók, felfedezők munkáját szeretné elismerni.

Dr. Nagy Balázs és Heiling Zsolt 2010-ben indította el a Magyar Száraz-Andok Klímamonitoring Programot Chilében az Atacama-sivatagban, Földünk legmagasabb szunnyadó tűzhányóján. A 6893 m-re emelkedő vulkán a legmagasabb beműszerezett hegyóriás bolygónkon. Szélsőséges időjárásának köszönhetően egyúttal kiváló indikátorhelyszín a klímaváltozás folyamatainak vizsgálatához.

A kutatók a felszínalatti örökfagy változásának dinamikáját, fogyását monitorozzák az elmúlt évtized során összegyűlt milliónyi adat segítségével. A helyszín számos más tudományág számára is meglepetéseket tartogat. Mikrobiológusok, planetológusok, meteorológusok, hidrogeológusok tucatjai kapcsolódtak be eddig a kutatási programba. Az Atacama-sivatag e magashegyi, eddig ismeretlen helyszínéről igen átfogó képet alkothattak a tudósok az elmúlt 10 év során. Az eredmények rendkívül fontosak a helyi közösségeknek, hiszen Földünk legszárazabb területén e fagyott óriások a vízbázist jelentik az alacsonyabban fekvő települések számára. A kutatás azonban nem csak Chile számára jelentős, hiszen a klímaváltozás megértéséhez olyan helyszíneken kell a helyi folyamatokat leírni, monitorozni, melyek érzékenyen reagálnak a Földünkön zajló folyamatokra. Az elmúlt évtizedben tudósaink által a hegyóriáson 5000 méter felett mért hőmérséklet-emelkedés igen jelentős: átlagosan eléri a 1,5 Celsius-fokot!

A kutatók immár egész Chilére kiterjesztve építik klímamonitoring hálózatukat PermaChile+ néven az Atacama-sivatagtól Patagóniáig.

Az öltözetet a Fjällräven biztosította az expedíciók számára az elmúlt években. A sivatagi körülmények közt a Keb család több tagját és a Hanwag Yukon bakancsokat tesztelték és szerették meg a kutatók, de az igazán extrém magashegyi körülmények között 6000 méter felett a Fjällräven Expedition Down Jacket tette a legnagyobb szolgálatot.

SOCIAL MEDIA