A gondtalan élethez 600 ezer forintra van szüksége a magyaroknak

Hírek Kiemelt

A szűkös megélhetéshez továbbra is havi nettó 250 ezer forintra, a gondtalan élethez azonban már nettó 600 ezer forintra van szüksége a magyaroknak – derült ki az Egyensúly Intézet friss eredményeiből, melyek egy, az előző negyedévben a „szubjektív szegénységi trendeket” vizsgáló 2023. szeptemberi közvélemény-kutatáson alapulnak.

 

A kutatás szerint a magyar háztartások hozzáállása pesszimista irányt vett az elmúlt negyedévben, a korábbi, júniusi adatfelvételhez képest 6 százalékponttal nőtt azok aránya, akik bevételcsökkenéssel számolnak a következő három hónapban. Közben a megkérdezettek a nominális jövedelmek érdemi növekedéséről számoltak be: júniushoz képest 10 százalékponttal csökkent a legalább havi nettó 250 ezer forintot, azaz a szűkös megélhetéshez elegendő összeget keresők aránya.

A megkérdezettek közel kétharmada 63 százaléka továbbra is azzal számol, hogy a háztartása bevétele nem fog változni, emellett 15-ről 21 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik már bevételcsökkenésre számítanak. 4 százalékponttal kevesebben kalkuláltak anyagi gyarapodással az előző időszakhoz képest – írja a 24.hu.

A magyarok 28 százaléka nem tudná megoldani egy 100 ezer forintos, hirtelen keletkező kiadás fedezését. További 41 százalékának problémát jelentene egy ekkora kiadás, de még meg tudná oldani saját erőből. Csupán a lakosság 27 százaléka tudná gond nélkül kifizetni a szóban forgó összeget.

A kutatás szerint a megkérdezettek nagyjából kétharmadának, 62 százaléknak továbbra is lesz annyi pénze a következő negyedévben, hogy kiegyenlítse a fűtésszámláját, a válaszadók 25 százaléka számolt be arról, hogy alkalomadtán nem lesz lehetősége melegen tartani az otthonát. A társadalom közel tizede kifejezetten borúlátó: 9 százaléknyian vannak azok, akik úgy érzik, hogy egyáltalán nem fogják bírni anyagilag a lakásuk kifűtését.

 

Fotó: Annie Spratt/unsplash.com

 

SOCIAL MEDIA