42 perc, 3 főszereplő, 7 napos zarándoklat

Hírek

Május 16-tól online elérhetővé válik az „Úton – Hét nap a magyar Caminón” című ismeretterjesztő road movie.

 

A 42 perces filmben három főszereplő hét napos zarándoklatát követhetjük végig Magyarország festői, Balaton-felvidéki tájain a 170 km hosszú Tihany-Lébény közötti, Magas-Bakonyon átvezető Szent Jakab zarándokúton. A rendező Boegi Máté, az operatőr pedig a dokumentumfilmjeivel sokszorosan díjazott Grams Melanie. A film főszereplői között van olyan, aki már végigjárta a spanyolországi El Caminót, de most vegánként próbálta teljesíteni a „magyar verziót”; egy tragikusabb sorsú, de vallásosságát mindvégig megőrző hivatásos vadász a hű kutyájával; valamint egy fiatal anyuka, aki kétéves kislányát és férjét hagyta otthon az út kedvéért.

„Nehéz volt otthagyni a családot, az anyaságot mindig úgy élem meg, mintha egy kötélen egyensúlyoznék a gyermekem és önmagam között. Már az indulásnál nagyon hiányoztak, a második napon padlóra is kerültem emiatt, de szerencsére fel tudtam állni belőle. Az adott erőt, hogy arra gondoltam, ha végig tudok menni ezen a zarándoklaton, az példát mutat majd a kislányomnak, hogy bármit el tud érni, ha szeretné” – fejtette ki Farkas Pálma, a film egyik főszereplője.

„Annak, aki a természetben dolgozik, mint én, nem szokatlan a szép környezet, a csend, a madarak csicsergése, viszont a zarándokútnak köszönhetően most nem a munkám részeként éltem meg – mondta el Hinterdorfer Gábor, a film egyik főszereplője. – A lelki zarándoklat nem biztos, hogy az első pillanatban elkezdődik, el kell jutni arra a pontra, amikor a megtett kilométerek és a fáradtság vezet el odáig. Remélem a filmben való szereplésemmel hozzá tudok járulni ahhoz, hogy az emberek kedvet kapjanak imádkozni vagy részt venni egy zarándokúton – ha igen, akkor már megérte.”

„Azt éreztem, hogy a munkám mozgalmasabb időszaka ellenére jelek sorozata (és a csillagok szerencsés együtt állása) vezetett el erre a zarándoklatra, egy ajándék volt egy hétre kiszakadni a mindennapi mókuskerékből – magyarázta Páli Judit, a film egyik főszereplője. – Az út során nem ütköztem problémába vegán életmódom miatt: 13 éve vagyok vegetáriánus és három éve vegán, ezért előre tudtam tervezni, pakoltam snackeket a hosszabb távolságokra – még tönkölyös kekszet is sütöttem –, a zarándokszállásokon pedig tudtam főzni, de szinte minden étteremben lehetett kapni krumplit, salátát, párolt zöldséget is, amivel jól tudtam lakni.”

A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, a tévés premier után május 16-tól online is megtekinthetővé válik: https://vimeo.com/689350943, így inspirációt, ösztönzést nyújthat a zarándoklatot tervezők számára.

 

SOCIAL MEDIA