La Liga: barcelonai öröm, barcelonai bánat

Tejszínhub

Az FC Barcelona négy fordulóval a szezonzárás előtt lezárta bajnokságot: miután 4:2 arányban győzött a városi rivális otthonában, behozhatatlan előnnyel áll az első helyen. Az Espanyol viszont ezzel a vereséggel alighanem búcsút mondhat az első osztálynak. 

 

Bár kevesen gondolták, hogy Xavi csapatát még utolérhetik a riválisok, a matematika makacs jelenség: egy csapat akkor tekinthető bajnoknak, ha már elvben sem szerezhet más nála több pontot. Az FC Barcelona vasárnap este 11 órakor ért el ebbe a boldog állapotba, amikor Bengoetxea játékvezető hármat fújt a sípjába.

Az Espanyol nem kényszerítette nagy erőfeszítésre a vendégeket, akik igen könnyedén szerezték a gólokat.  Lewandowski (11.), Balde (20.), Lewandowski (40.), Koundé (53.) volt a sorrend, a negyedik találat után a gránátvörös-kékek lényegében megkegyelmeztek a padlón heverő ellenfélnek. Focizgattak, támadgattak, de nem nagy meggyőződéssel, inkább csak a záró sípszót várták. Így aztán Puado (74.) és Joselu (90+2.) szépített az eredményen, de a 2:4 sokkal kedvezőbbnek mutatja a hazaiak teljesítményt, mint ahogy azt a valóságban láttuk. A barcelonai futballestét csak az Espanyol ultrái zavarták meg, akik a pályára berontva az öltözőig kergették az ünneplő vendégeket.

Délután az is kiderült, hogy a Real Madrid, ha bajnok már nem is lehet, az ezüstérmet azért elcsípheti: az Atlético megtette nekik azt a szívességet, hogy kikapott a biztos kieső Eche otthonában. Az élmezőny annyira szétszakadt, hogy szinte már mindent tudni lehet a végső sorrendről: Barca – Real – Atléti a dobogón, a Real Sociedadtől aligha lehet elvenni a BL-indulást érő 4. helyet, az Európa Ligába megy a Villarreal és a Betis,  az Európa Konferencia Liga selejtezőjében pedig – némi meglepetére – a Girona folytathatja.

Az Elche biztos kieső, az Espanyol majdnem biztos, a harmadik pedig a Getafe – Valladolid – Cadiz – Almeria kvartettből kerül ki.

 

SOCIAL MEDIA