Hol és hányan beszélnek a leghíresebb magyar költőről?

Hírek Márkák

1848. március 15. a pesti forradalom és egyszersmind Petőfi napja. A költő a márciusi ifjak vezéreként vált az események egyik főszereplőjévé, a forradalom az ő és Jókai közös lakásáról indult: Jókai, Bulyovszky, Vasvári Pál és Petőfi együtt gyalogolt át a Pilvax kávéházba. A 12 pont mellett Petőfi ikonikus költeménye, a Nemzeti dal a népakarat legfontosabb kifejezője, a szabad sajtó első terméke volt. Petőfi a Pilvaxban majd az orvosi egyetem udvarán szavalta el versét, elindítva ezzel a lavinát.

 

Korának kultikus figuráját, aki a mai napig a legismertebb költő Magyarországon, nem csak itthon, hanem a világ más tájain is sokat emlegették az Ynsight Research kutatása szerint az elmúlt egy hétben.

Összesen harminc országban találtak említést a költőről, a világ négy különböző földrészén: Európán kívül Amerikában, Ázsiában, sőt még Afrikában is beszéltek róla ebben az időszakban.

Ha az országok listáját nézzük, akkor értelemszerűen Magyarország áll az első helyen (2200), ezt követi Románia (127) és az USA (111). Érdekesség, hogy Marokkó is felkerült a tízes toplistára egyetlen afrikai országként.

További izgalmas adat, hogy a magyar forradalom és szabadságharc ünnepe előtti héten, Ausztriában épp annyiszor említették (4) a forradalom jelképévé vált és az osztrák fennhatóság ellen lázadó költőt, mint Indonéziában, de szóba került Petőfi Sándor neve Iránban, Kolumbiában és a Dominikai Köztársaságban is.

 

Fotó: petofi200.hu

 

SOCIAL MEDIA