Fenntartható projekt mellé állt a Raben

Hírek

Csaknem száz raklapnyi, azaz három teljes kamionra való laptopot tárolt be a Raben a Dunaharasztiban lévő központi raktárába. A 7400 darab számítógép a HP felajánlásából, a Global Business Coalition for Education és a Partners Hungary Alapítvány (a Nemzetközi Lépésről Lépésre Egyesület tagja) szervezésében jut el magyarországi – és kisebb részben lengyelországi – oktatási intézményekbe, szociális és más civil szervezetekhez.

 

A több ezer, összesen csaknem másfél milliárd forint értékű eszköz tárolása és a kiszállításokkal járó egyéb műveletek megszervezése nagy szakértelmet igénylő, egyben jelentős költséggel járó logisztikai feladat. A Raben ennek lebonyolítását vállalta, amikor a PHA felkérésére csatlakozott a projekthez. Az együttműködési megállapodást 2022 végén írta alá a két szervezet, és megkezdődött a pályázatok kiírása.

A kedvezményezettek jórészt olyan hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok, akik az ukrajnai háború elől menekültek el otthonukból. A nekik és családjaiknak kiosztandó kétezer mellett további négyezer laptophoz iskolák és menekültekkel foglalkozó szervezetek, ezerhez pedig közvetlenül a pedagógusok juthatnak hozzá. Az alapszoftvereket a Microsoft szintén adományként biztosítja, a telepítés megszervezéséről azonban a PHA gondoskodik – ezt a feladatot az Alternatív Közgazdasági Gimnázium informatikaoktatói vállalták.

Árvai Csaba, a Raben Trans European Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: „A gondoskodás és az odaadás mindig is a filozófiánk szerves részét képezték. Nyitottak vagyunk az olyan helyzetekre, amikor a nélkülöző vagy kiszolgáltatott embertársainkon segíthetünk – elsősorban azzal, amiben mi a legjobbat tudjuk nyújtani: a logisztikai tudásunkkal. Külön jelentőséget ad a mostani szerepvállalásunknak, hogy olyan ügy mellé állhattunk, amely hosszú távon határozhatja meg a rászorulók sorsát, javíthatja az életminőségüket. A felnövő nemzedékek minőségi oktatáshoz való hozzáférésének, digitális tudásszerzésüknek az elősegítése a jövőbe való befektetés, így egyben fenntarthatósági kérdés is.”

Deák Éva, a Partners Hungary Alapítvány ügyvezetője elmondta: „Társadalmi inklúzióval, oktatással és konfliktuskezeléssel foglalkozó szakmai civil szervezetként 2022 februárja óta támogatjuk az Ukrajnában dúló háború elől menekülőket, kiemelt figyelmet fordítva az egyik legsérülékenyebb csoportra: a hátrányos helyzetű romákra. Bár alapvetően nem adományokkal, hanem komplex szolgáltatásokkal foglalkozó szervezet vagyunk, hatalmas lehetőségnek tartottuk, amikor a Nemzetközi Lépésről Lépésre Egyesülettől (ISSA) – tagszervezetként – kaptuk a lehetőséget, a Global Business Coalition for Education TheirWorld programja jóvoltából. A fenntartható támogatásban hiszünk, amely közösségi összefogással valósulhat meg, éppen ezért végtelenül hálásak vagyunk azoknak a támogató szervezeteknek, amelyek lehetővé tették ennek az átfogó programnak a megvalósulását. A Raben Group Hungary professzionális segítsége hatalmas terhet vesz le a vállunkról a laptopok szakszerű és biztonságos tárolásában, számontartásában és szállításában. Így kapunk lehetőséget arra, hogy azzal foglalkozhassunk, amihez a legjobban értünk: a menekültek és a velük foglalkozó szakemberek traumatudatos támogatásával és továbbképzésével, összetartó helyi közösségek segítségével, az inkluzív oktatás támogatásával.”

A következő kiírások várhatóan 2023 áprilisára zárulnak le, az alapítvány ezután részletes felmérés keretében követi nyomon a megvalósítást és azt, hogy milyen hatással volt a kedvezményezettek életére a laptophoz jutás.

 

SOCIAL MEDIA