Fotókiállítás nyílik a fiatalon elhunyt Móricz-Sabján Simon családjának támogatására

Hírek

2022. december 28-án hunyt el egy tragikus baleset következtében az akkor 42 éves sokszorosan díjazott fotográfus, Móricz-Sabján Simon, akinek az emlékére ma este kiállítás nyílik, amelyen saját képeit és fotós kollégái által felajánlott műveket lehet megvásárolni. A befolyt összeggel a fotóművész családját kívánják támogatni.

 

„Mi, a kiállító fotográfusok és a szervező kurátorok emlékezni és emlékeztetni szeretnénk Simonra, egyúttal támogatni kívánjuk  a családját. Ezért felajánlottuk egy-egy fontos képünket és munkánkat, hogy létrejöhessen ez a kiállítás. A művek megvásárolhatók, és az így befolyó összeggel közösen tudunk segíteni Simon családjának” – olvasható a kiállítás plakátján. Czapolai Barbara és Einspach Gábor Einspach Fine Art & Photography galériájában 2023. február 27-én 18 órakor nyílik a tárlat, amely március 4-ig tekinthető meg.

Móricz-Sabján Simon 1980-ban született Kiskunhalason.

Fotóriporter, dokumentarista fotográfus. 2003-tól a lap bezárásáig a Népszabadság munkatársa, 2016 végétől a Manager Magazin és a Világgazdaság fotográfusa. Napilapos munkája mellett sok időt szán a személyes anyagai elkészítésére, elsősorban az emberre és környezetére koncentrálva, legyen szó akár egy társadalmi problémáról, akár hétköznapi történetekről. Hosszabb távon, akár évekig is foglalkozott egy-egy témával.

Kétszeres China International Press Photo Contest nyertes illetve Pictures of the Year International (POYi), NPPA Best of Photojournalism, Prix International de la Photographie, PDN, FCBarcelona Photo Award, Slovak Press Photo és ASPAward díjazott fotográfus, munkáival számos külföldi és magyarországi elismerés mellett 43 alkalommal nyert díjat a Magyar Sajtófotó Pályázaton, közöttük háromszor a MÚOSZ Nagydíját, 6 alkalommal a Munkácsi Márton díjat a legjobb kollekcióért, három alkalommal a 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter díját, és háromszor a legjobb hírképért járó Escher Károly-díjat. 2009 és 2012 között Pécsi József Ösztöndíjas, több alkalommal nyert NKA ösztöndíjat illetve 2012-ben Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat. 2013-ban Népszabadság-díjat, 2015-ben Hemző Károly-díjat kapott. 2022 őszén Árnyéksáv című munkájával elnyerte a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat is.

Számos egyéni és csoportos kiállításon szerepeltek fotográfiái, köztük 3 önálló kiállításon a Magyar Fotográfusok Házában, csoportos tárlatokon a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Műcsarnokban, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, a Várkert Bazárban illetve többek között Arlesban, Barcelonában, Chengduban, Denverben, Milánóban, Tbilisziben és Varsóban.

Tagja volta MÚOSZ Fotóriporteri Szakosztály elnökségének, a Magyar Fotográfusok Társaságának és egyik alapítótagja a Pictorial Collectivenek.

 

Fotó: Pictorial Collective

 

SOCIAL MEDIA