IMF: Világjelenség a magas infláció, de Magyarországon kiemelkedően elszaladt

Hírek

Az elmúlt évek külső sokkjai mellett a koronavírus-járvány alatt tapasztalt költségvetési költekezés és alacsony kamatszint okozta azt, hogy mostanra a magyar infláció a legmagasabb lett egész Európában – írja a 24.hu a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elemzésére hivatkozva. Vagyis a kormány és az MNB is hibás a dologban.

 

A főbb magyar sajátosságok:

  • Világjelenség a magas infláció, de Magyarországon kiemelkedően elszaladt,
  • a magyar infláció fáziskésésben van (máshol már mérséklődik), illetve
  • nálunk évek óta növekszik az áremelkedés üteme.

Az IMF elemzése rámutatott arra is, hogy a koronavírus hatásainak enyhítése végett a lazításban élen járt Magyarország.

  • A vizsgált jegybankok közül arányaiban csak a török bővítette jobban a mérlegét, mint az MNB 2020 eleje és 2022 novembere között, GDP-arányosan még az EKB-nál is nagyobb volt a magyar mennyiségi lazítás.
  • Hasonló volt a helyzet a költségvetésben is, ahol a magyar kormány jelentősen elengedte a hiányt, amihez a járvány mellett a 2022-es parlamenti választások is közrejátszottak.

A háború kitörése és a nyersanyagárak elszállása nemcsak közvetlenül érintette a magyar gazdaságot, hanem az energiaárak emelkedése a külső finanszírozást is megnehezítette, emellett a szigorodó globális pénzügyi körülmények és az Európai Unióval folytatott viták befolyásolták a magyar eszközök kockázati megítélését, a forint gyengülése pedig fokozta az importált inflációt – mutat rá az IMF.

Azt is rögzítik, hogy a magyar deviza 2022-ben nagyobb mértékben gyengült a dollárral szemben, mint a többi feltörekvő piac fizetőeszközei. És becslések szerint egy százaléknyi forintgyengülés önmagában 0,3 százalékpontot adhat hozzá az inflációhoz – írják.

 

Fotó: Stephen Jaffe/IMF via Getty Images

 

SOCIAL MEDIA