Fenntarthatósági jó gyakorlatait osztotta meg egymással kilenc magyar egyetem

Hírek

Első fórumát a Budapesti Corvinus Egyetemen tartotta meg a Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformja elnevezésű egyetemközi együttműködés kilenc intézmény képviselőinek részvételével.

 

Szabadulószoba az ENSZ fenntarthatósági céljai mentén a BGE-n, ökotérképezés a MATE egyetemi campusán, hulladékgyűjtő úszómű a Dunán a BME-től, kerékpáros kilométergyűjtő program a PTE-n, zöld hét a klímatudatosságért az Eszterházyn, közösségi bevonás a fenntarthatóbb működésért a Corvinuson, hulladékcsökkentő kampány a Metropolitanen, nemzetközi online fenntarthatósági kurzus az SZTE-n – az egyetemek ezeket a jó gyakorlataikat mutatták be egymásnak január 24-én a Budapesti Corvinus Egyetemen.

„Hagyományteremtő céllal hívtuk életre ezt a találkozót, amelyet az együttműködés keretében, mindig egy-egy partner szervezésében szeretnénk továbbvinni. A jó gyakorlatok megosztása, a rendszeres tapasztalatcsere lehetőséget ad arra, hogy az egyetemek közös erőfeszítéssel interdiszciplináris, tudományterületeken átívelő, stabil együttműködéseket hozzanak létre a fenntarthatóság előmozdítására” – mondta Zsóka Ágnes professzor, a Corvinus akadémiai fejlesztésekért felelős rektorhelyettese, az etika, a felelősségvállalás és a fenntarthatóság kezdeményezéseinek egyetemi szintű összehangolására létrejött Corvinus ERS Hub szervezeti felelőse.

Az esemény a tavaly szeptemberben megalakult, 14 szervezetet tömörítő Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformja elnevezésű egyetemközi együttműködés első fóruma volt. A Corvinus mellett ezúttal a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Budapesti Metropolitan Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem a platform tagjaként, a Széchenyi István Egyetem pedig érdeklődőként vett részt.

A fórum közös tapasztalata volt, hogy projekteken keresztül már a legtöbb egyetemen megjelent a fenntarthatóság, és egyre több helyen érvényesül az egyetemi stratégiában és a szervezeti működésben is. A résztvevők hangsúlyozták: a legfontosabb szempontok – a klímaváltozás elleni küzdelem és az ökológiai válság megoldása – mellett a fenntarthatósági törekvések versenyelőnyt is jelenthetnek a magyar egyetemek számára.

 

SOCIAL MEDIA