Budapesten is látható a National Geographic „Nők: A változás évszázada” című kiállítása

Márkák

A National Geographic munkatársai a magazin fotói és páratlan emberi történetek gyűjteménye felhasználásával hívták életre a „Nők: A változás évszázada” című kiállítást. Iwona El Tanbouli-Jabłońska, a kiállítás kurátora – egyben a National Geographic magazin lengyel nyelvű kiadásának művészeti vezetője – harminc időtlen és örök érvényű pillanatot választott, amiken keresztül elénk tárja az egymástól merőben különböző társadalmakban és kulturális környezetben élő, különböző nemzetiségű és foglalkozású nők történetét.

 

„A kiállítás képanyaga rendkívül színes és változatos, mégis így, egymás mellett megragadóan koherens és teljes kép adnak a Nőről. A Nőről, aki bölcs, aki erős, aki tele van megértéssel és aki érzékeny a problémákra. A Nőről, aki korunk hőseként képes hatással lenni a társadalom sorsára és aktívan alakítani közössége jövőjét. A kiválasztott fotókon keresztül különböző helyzetekben, különböző kihívások közepette szerettem volna bemutatni a kiállítás főszereplőit, akik tele vannak szeretettel és empátiával, de ugyanakkor eltökéltek, és – ha kell – harcolnak az eszméikért” – mondta Iwona El Tanbouli-Jabłońska, a kiállítás kurátora.

 

Változás évszázadokon át

A National Geographic Society, a világ egyik legnagyobb tudományos és ismeretterjesztő szervezete. 1888-as alapítása óta gyűjti a világ különböző társadalmainak mindennapi életét dokumentáló fotókat. Az így megörökített pillanatok egy egészen egyedülálló történetté állnak össze a kiállítás paravánjain, látványosan kirajzolva a női szerep változásait az elmúlt évszázad folyamán.

A National Geographic csatorna számos, saját területén úttörő nő történetét mutatta már be és osztja meg a jövőben is a nézőkkel. A “Jane” című alkotás a csimpánzkutatás ikonikus alakja, Jane Goodall munkásságát dolgozza fel. „Az Amelia Earhart-expedíció” című dokumentumfilm egy vakmerő pilótanőről szól, aki különleges életével eltörölte a nőkkel kapcsolatos konvenciókat. A bátor klímaaktivista, Greta Thunberg harcát bemutató “Greta Thunberg: A jövő hangja” c. film mellett az “Impact with Gal Gadot: Nők egy jobb világért” című sorozat, melynek hősei minden erejükkel a diszkrimináció, az erőszak és a természetpusztítás ellen harcolnak, embertársaikat is a világ jobbá tételére inspirálva.

 

Magyar kiválasztottak

A tárlaton hazánkat Jurányi Zsófia légkörfizikus, Dr. Kubinyi Enikő etológus és Nedeczky Júlia hegymászó képviseli, akiknek portréját szintén megcsodálhatjuk. Három olyan magyar hölgyét, akiknek kitartása és céltudatossága valamennyiünk számára inspirációul szolgálhat.

„Az ilyen és hasonló megjelenési lehetőségeket nagyon fontosnak tartom, mert így az általam képviselt értékek, témák bemutatásra kerülhetnek. Ha sikerül valamennyire is felhívnom a figyelmet a környezettudatosság fontosságára, vagy ha sikerül fiatal lányokat, fiatalokat arra motiválnom, hogy tudományos területen képzeljék el a jövőjüket, akkor az egy szuper dolog” – mondta Jurányi Zsófia. A légkörfizikus kiemelte, rengeteget változott a nők szerepe a tudományban. Míg a múltban nem nagyon volt lehetőségük e téren jeleskedni, sok helyen kifejezetten előnyben részesítik a női jelentkezőket a meghirdetett tudományos állásokra.

„Nagyszerű nők élnek közöttünk, akik következetes elszántsággal, bátorsággal, szenvedélyes önátadással, és kitartó erőfeszítéssel elérték, amiért elindultak és amivel saját eredményükön túlmutató, mások számára is használható értéket teremtettek. Öröm látni, hogy egyre nagyobb érdeklődésre és elismertségre tesznek szert a társadalom részéről. Mind jobban hallható a hangjuk, látható a munkájuk, használható és beépíthető az eredményük. Életútjukkal pedig fontos példát mutatnak mások számára” – véli Nedeczky Júlia.

„Egyre elfogadottabb, hogy a nők is választhatnak tudományos pályát. Sok kedvezmény is segíti őket, például a pályázatok korhatárát eltolják a gyereknevelési szabadság idejével és vannak külön, nőknek szánt elismerések is. Természettudományi területen a fiatal kutatók között ma már gyakran több a nő, mint a férfi” – mondta Dr. Kubinyi Enikő. Az etológus először meglepődött, utána nagyon megtisztelőnek tartotta, hogy a nemzetközi National Geographic szerkesztői szerint a munkája inspiráló lehet másoknak.

A „Nők: A változás évszázada” című kiállítás Budapesten, az Arena Mall bevásárlóközpontban november 21. és december 11. között ingyenesen látogatható.

 

SOCIAL MEDIA