Ma értékelik a jogállamisági feltételrendszerrel foglalkozó EP-képviselők a jogállamiság megsértésének kiküszöbölésére tett magyar erőfeszítéseket

Piac

2022. szeptember 18-án az Európai Bizottság a magyarországi korrupcióval és közbeszerzésekkel kapcsolatos problémák miatt az ország számára rendelkezésre álló uniós forrásokból 7,5 milliárd eurónyi összeg befagyasztására tett javaslatot. A lépés a jogállamisági feltételrendszerhez kapcsolódó mechanizmus áprilisi elindítását követte.

 

Magyarország a problémák kiküszöbölésére 17 intézkedést mutatott be, amelyek között egy korrupcióellenes akciócsoport felállítása és a közbeszerzések szabályozásának módosítása is szerepel. A Bizottság „jó irányba tett lépésként” értékelte ezeket, és november 19-ig adott a kormánynak határidőt arra, hogy jelentős előrelépést érjen el végrehajtásukban. A Bizottság ezután újra megvizsgálja a helyzetet, végül a Tanács dönt a jogállamisági feltételrendszer magyarországi alkalmazásáról.

Az európai parlamenti képviselők október 4-én figyelmeztették a Bizottságot, hogy az ne tekintsen el az Unió pénzügyi érdekeinek magyarországi védelmétől.

 

Fotó: Markus Spiske/unsplash.com

 

SOCIAL MEDIA