5G hálózati pilotprojekt zárul az Audi Hungaria Zrt. győri gyárában

Kiemelt Márkák

A gyors és hatékony tesztelések érdekében a korábbi vezetékes és wifi-hálózaton működő ellenőrzést ma már a leggyorsabb adatátviteli rendszerekkel is meg lehet oldani, erre jó példa az Audi Hungariánál megvalósított fejlesztés, amelyhez szakmai partnerként csatlakozott a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja és a Technológiai és Ipari Minisztérium.

 

Az elmúlt tíz évben az autóiparban lezajlott digitalizációs fejlődés eredményeként a járművek szinte összes működési paraméterét elektronika irányítja, vezérli. A Magyar Telekom 5G Campus hálózatán történő adattovábbítás lehetőséget biztosít arra, hogy a gyártás utolsó fázisában – a gyárból történő kiszállítás előtt – a leghatékonyabban lehessen ellenőrizni az elkészült gépjárművek ezen elektronikai rendszereit. A pilotprojekt során a járművek működése közben keletkezett adatokat 5G-s adatátviteli rendszerrel továbbították az információt feldolgozó központi számítógépekre, így a teszteket követve gyorsan és hatékonyan lehetett megismeri a jármű működési paramétereit, kiszűrni az esetleges gyártásból eredő meghibásodásokat.

„Azt, hogy az 5G forradalmian megsokszorozza a mobilhálózatok adatforgalmát és soha nem látott sebességével gyakorlatilag nincs hálózati késés, eddig is tudtuk, azonban, ha az 5G-nek köszönhetően egy új szolgáltatás üzleti modellje a szemünk előtt valósul meg, azon talán még a szkeptikusok is elgondolkodnak. A mostani fejlesztéssel egy olyan, a Magyar Kormány által is támogatott ipari együttműködés jött létre – egy, közös érdekhez rendelve a szolgáltatót, a piaci felhasználót és a fejlesztési szakműhelyként funkcionáló egyetemet – amely példaértékű nemcsak hazánkban, de Európában is. A Technológiai és Ipari Minisztérium most és a jövőben is nyitott minden olyan technológiai újításra, amelyek ipari alkalmazása Magyarország fejlődését elősegíti” – mondta Solymár Károly Balázs, a Technológiai és Ipari Minisztérium helyettes államtitkára.

„A pilotprojekt egyik célja az volt, hogy a korábban használt wifi-kapcsolatot a Magyar Telekom által biztosított 5G Campus hálózattal váltsuk ki. Így már menet közben, a tesztpályán lehetőséget adott az adatok kinyerésére, míg a korábbi rendszerrel csak egy fix parkolóhelyen, vezetékek segítségével lehetett csatlakoztatni az autót az adatokat feldolgozó rendszerhez. A beépített szenzorhálózat segítségével a kötelező minőségi tesztelés nagymértékben gyorsítható és egyszerűsíthető” – nyilatkozta Sipos Tamás, a T-Systems Connectivty and Telco Services vezetője.

„A Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja pilotprojektjeivel arra törekszik, hogy a tudományos eredmények minél hamarabb felhasználhatók legyenek a gazdaság számos területén. Ezért is örültünk annak, hogy az Audi Hungaria Zrt. ellenőrzési folyamatát tesztelhettük. Óriási gyártási rugalmasságot ad a kezünkbe, hogy az 5G kapcsolat segítségével a korábbinál jóval nagyobb területen, ráadásul már menet közben ki tudjuk nyerni az autók diagnosztikai adatait” – mondta Drotár István, a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központjának vezetője.

 

Fotó: Callum Hill/unsplash.com

 

SOCIAL MEDIA