Ismét a világ jeges tájain kalandozhatunk a tévé képernyője előtt

Márkák

11 évvel az első Frozen Planet széria után újra beléphetünk a Fagy birodalmába. A BBC Earth magyar csatornáján október 30-tól látható az a természetfilm sorozat, amely hat epizódban mutatja be a bolygónk olyan részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, és amelynek élménye, látványa talán segíthet abban, hogy többet tegyünk a Föld és az élővilág megmentéséért.

 

Kutatók szerint a világ óceánjai nagyjából 1970 óta folyamatosan melegszenek, és nem kérdés, hogy ennek a tendenciának az oka az emberi tevékenység. Nagyon sok olyan változásnak lehettünk tanúi, amelyek az elmúlt évszázadokban példa nélküliek voltak: az emberiség technikai civilizációja sosem látott káros hatást fejtett ki a bolygóra. A nehézipar fejlődésének tudható be az a nagyfokú környezetszennyezés, mely üvegházhatást okozó gázokat bocsátott a levegőbe. 1993 óta a hőelnyelés megduplázódott. Az antarktiszi jégolvadás a triplájára nőtt, Grönlandon megkétszereződött az olvadás üteme. Közép-Európa és Észak-Ázsia gleccserei az előrejelzések alapján 2100-ra elveszítik jégmennyiségük 80 százalékát, ha tovább tart a jelenlegi óriási szén-dioxid kibocsátás.

2011-ben a Frozen Planet (magyar címén A fagy birodalma) sosem látott élményt és betekintést mutatott a nézőknek a fagyos tájak életébe. 11 évvel később pedig hat fantasztikus új epizóddal jelentkezik a sorozat, amely ezúttal az első sorozattal ellentétben, nem csupán az Északi-sarkra és az Antarktiszra tért vissza, hanem a bolygó egymástól legtávolabbi pontjaira. A BBC stábja a világ leghidegebb tájain élő állatfajokat is felkutatta: magas hegységekben, fagyos sivatagokban, hófödte erdőkben és jéghideg óceánokban egyaránt forgattak. Bármilyen hihetetlenül hangzik számunkra: mindegyik kontinensen található fagyott élőhely, tehát sokkal közelebb van hozzánk ez a misztikus világ, mint gondolnánk. A különleges forgatási helyszínek között volt többek között Norvégia, Peru, Chile, Kanada, Mongólia, Új-Zéland, sőt meglepő módon Kenya is. A BBC és a The Open University mellett több koprodukciós partner is közreműködött a 4 évig készülő sorozatban, melynek látványa egészen biztosan felejthetetlen élményt nyújt mindenkinek. A bemutatásra kerülő helyszínek az utolsó igazi vadonok a földön, olyan helyek, ahol minden nap igazi kihívás egy szélsőséges környezetben a túléléshez.

A legmodernebb kameratechnológiával, ultra-nagy felbontásban készültek a felvételek, melyek egyszerre mutatnak be drámai pillanatokat és intim történeteket, miközben szenzációs természeti látványban lehet részünk. Amíg még láthatjuk mindezt. Hiszen ahogy a hőmérséklet soha nem látott mértékben emelkedik, úgy tűnnek el szó szerint a fagyott bolygó egyes részei a szemünk elől. A sorozat alkotásában olyan tudósok vettek részt, akik egész életüket annak szentelik, hogy kutassák, mit jelentenek ezek a változások, nem csupán az ott élő állatok és emberek, hanem a bolygó egészének számára is.

A világpremier után október 30-ától a magyar nézők is megtekinthetik ezt a páratlan természetfilm-sorozatot, A fagy birodalma ugyanis vasárnap este indul a BBC Earth magyarországi csatornáján.

A Fagy Birodalma II. sorozat október 30-tól, 18 órai kezdettel látható a BBC Earth csatornán.

 

SOCIAL MEDIA