SMA-val élők és művészek kiállítása látható a Westendben

Inspiráció Kiemelt

Az SMA Izomsorvadásos Betegek Magyarországi Egyesülete (SMA Egyesület) a Biogen Hungary Kft.-vel együttműködve a 2022. évi SMA hónap alkalmából alkotói pályázatot hirdetett az SMA betegséggel kezelt gyermekek és felnőttek számára, “Kinyílik a világ: Írd újra a jövődet!”  címmel.

 

A kampány szándéka az volt, hogy ráirányítsák a figyelmet erre a ritka betegségre, valamint arra, hogy a betegek nap mint nap emberfeletti teljesítményt nyújtanak és ennek ellenére kreativitásuk határtalan. Az alkotások bemutatják, hogy az SMA-val élők számára a terápiáknak köszönhetően kinyílt a világ. A pályázók életigenlése számos művészt is megihletett. Azok az örömök, amelyek egy egészséges embernek mindennaposak, ezen érintettek számára hatalmas élményt jelentenek.

A pályázat során kilenc pályamunka érkezett, melyhez több művész csatlakozott alkotásával, melyekből a szervezők egy kiállítást rendeztek, amely a Westend Bevásárlóközpont első emeltén tekinthető meg a Ferdinánd híd felöli bejáratnál 2022. október 7-től november 30-ig.

„Mi úgy szoktunk fogalmazni, hogy az SMA valójában nem betegség, hanem egy nehezített állapot, és pont annak érdekében indult útjára tavaly a csak gyermekeket megszólító „Nincs Lehetetlen”, idén pedig már felnőtteket is bevonó „Kinyílik a világ” kampány, hogy megmutassa, az SMA-sok és családjaik a maguk lehetőségeihez képest teljes életet tudnak élni” – mondta Buday Krisztina, az SMA Egyesület elnöke, aki maga is egy SMA-s gyermek édesanyja. Hozzátette, hogy tapasztalataik azt mutatják, hogy számtalan SMA-s tanul, dolgozik vagy éppen családjáról gondoskodik, s ezzel sokakat inspirálnak. Így jött az idei kampány koncepciójának ötlete, hogy művészek is csatlakozzanak, inspirálódjanak. „Bízunk abban, hogy akik november 30-ig betérnek a Westendbe és megcsodálják a kiállítást, azok egy szimpla „plázázáson” túl tartalmasabb élményekkel gazdagodnak és saját mindennapi, addig talán észre nem vett örömeiket is értékelik” – fogalmazott az elnök.

„Egy olyan pályázatot hirdetett az SMA Egyesület, melyben öröm volt résztvenni, ami célját és kifejezési eszközeit tekintve szívet melengető” – ezt már Dr. Kókai-Nagy Ákos mondta. A Biogen Hungary Kft. ügyvezetője szerint az orvoslás legtöbb kihívást tartogató és új felfedezésekre váró terepe az idegtudomány területe, és a társaságuk is azért dolgozik, hogy részese legyen az áttöréseknek, és az ilyen élményeknek. „Nemcsak azért támogattuk idén is teljes szívvel ezt a különleges pályázatot, mert a mozgatóideg betegségek, így az SMA az egyik meghatározó területe kutatásainknak és fejlesztéseinknek, hanem azért is, mert számos klinikai eredmény és a mindennapi orvosi gyakorlatból származó adat igazolja világszerte és hazánkban is azt, hogy a terápia minden életkorban és minden SMA típusban javít a betegek állapotán” – hangsúlyozta az ügyvezető. Hozzáfűzte: „Az SMA összetett rendellenesség, így az érintettek ellátásában számos egészségügyi szakember nyújt segítséget. Tisztelet illeti a kutatókat, a fejlesztőket, a magyarországi SMA centrumokban dolgozó kezelőorvosokat, valamint az ő munkájukat segítő multidiszciplináris team-eket, de főhajtás jár minden érintettnek és családjaik felé, hiszen az ő kitartásuk és együttműködésük nélkülözhetetlen ezen az úton” – emelte ki Dr. Kókai Nagy Ákos.

„2017-ig szinte elképzelhetetlen volt, hogy mindazok, akik SMA-val élnek, sikeresen küzdjenek meg veleszületett kihívásukkal, de mára a közfinanszírozott terápiáknak köszönhetően nagymértékű javulás következhet be állapotukban” – jelentette ki Dr. Karcagi Veronika humángenetikus. Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum munkatársa hangsúlyozta, hogy annak érdekében, hogy minél több érintett részesülhessen gyógyító eljárásban korai genetikai vizsgálatokra van szükség. „Pár hetes csecsemőkorban megkezdett kezelés gyakorlatilag tünetmentes állapotot eredményezhet” – tette hozzá a humángenetikus, aki szerint nagyon fontos az egészségügy különböző területeinek és olyan szervezetek, mint az SMA Egyesület további összefogása, hisz ennek eredményeként egyre több SMA-snak nyílik lehetősége az itt kiállított alkotásokhoz hasonlóan kifejezni önmagát.

A Budapesti STEPS Robotikus Rehabilitációs Központot Hári Milán szakmai vezető képviselte, aki elmondta, hogy a Robotikus Rehabilitáció célja, hogy a módszert a hagyományos terápiával kombinálva, és folyamatosan a beteg gyógyulására összpontosítva a páciens mindennapi életét jelentősen javítsa. Kiemelte, hogy az elérhető kezelés világos és egyértelmű javulást eredményez, ami nemcsak a kórház falain belül érhető tetten.

A kiállításmegnyitó rendezvényen jelen volt Dobsa Balázs is, aki a tavalyi kampány során egy jelképes stafétát vett át, amely mozzanattal akkor a gyermekek igyekeztek a felnőtteket motiválni és megüzenni nekik, hogy számunkra is van terápiás lehetőség. „Azóta a feje tetejére állt az életem, hiszen egy év alatt a terápiának köszönhetően elég erőt éreztem magamban, hogy újra iskolapadba üljek és egyetemi tanulmányokba kezdjek. Olyan mindennapi dolgokból, amelyek egészséges társainknak természetesek – akárcsak egy üdítős kupak lecsavarása – egyre többet tudok megtenni. A napi átmozgatásra ma már rendes szobakerékpárt használok, szóval mindenki merjen álmodni, mert megéri” – mondta Dobsa Balázs.

 

SOCIAL MEDIA