Átadták az Európai Polgár díjat

Kiemelt Piac

Az idei év magyarországi díjazottja a Both Miklós előadóművész, zeneszerző, népzenekutató alapította Polyphony Projekt , amely az ukrán falvakban ma is fellelhető zenefolklór felkutatását, megőrzését és bemutatását tűzte ki céljául.

 

“Az Európai Parlament által 2008-ban alapított Európai Polgár díjat olyan, kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek, illetve szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció, a közös megértés előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki” – mondta Lővei Andrea, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője megnyitó beszédében.

Az idei év magyarországi díjazottja a Both Miklós előadóművész, zeneszerző, népzenekutató alapította Polyphony Projekt, amely az ukrán falvakban ma is fellelhető zenefolklór felkutatását, megőrzését és bemutatását tűzte ki céljául. A Projekt internetes archívumában a többéves gyűjtőmunka eredményeként, magas technikai színvonalon rögzített dalok részletes leírással és videófelvétekkel kiegészítve, különböző szempontok szerint rendezve találhatók meg. Az archívum a népzene iránt érdeklődő zenehallgatók és a kutatók érdeklődésére egyaránt számot tart.

A program rendkívüli módon járul hozzá Ukrajna kulturális örökségének megőrzéséhez, ami a jelenlegi, háborús körülmények között különösen fontos. A kulturális örökség megőrzése az Európai Unió legfontosabb prioritásai közé tartozik. A program tökéletes példája annak, hogyan gazdagítja a zene közös történelmünket. A nemzeti kisebbségek közös európai örökséghez való hozzájárulásának megőrzése összhangban van az Európai Polgár Díj célkitűzéseivel.

„A kultúrák és a vallások párbeszéde, ennek előmozdítása szorosan kötődik napi feladataimhoz. Both Miklós munkájában is a párbeszéd fontosságát látom. Talán a mai időkben, a békére vágyakozva nem is lehet ennél sürgetőbb közös törekvésünk” – mondta Hölvényi György európai parlamenti képviselő, a projekt felterjesztője, a budapesti Európa Pontban megtartott díjátadó ünnepségen. „A díjat odaítélő kuratórium 2022 júniusában felismerte a népzenegyűjtés párbeszédet előmozdító szerepét. Ez a munka még mélyebb üzenetet hordoz az elhúzódó háború során. Az emberség, a testvériesség eszméjét hirdeti” – húzta alá a képviselő.

„A Polyphony Projekt sokrétű és sok célnak felel meg. Miközben a kelet-európai énekes népzene eddig kevéssé ismert rétegét tárja fel, az összegyűjtött dallamokat mindenki szamara elérhető módon teszi közzé a világhálón, és ezzel Európa, sőt a világ szellemi, kulturális örökségének rendkívül gazdag, eleven hagyományát dokumentálja és teszi közkinccsé. Mindez kiválóan illeszkedik Bartók, Kodály, Lajtha és Martin György szellemiségéhez. Az elődeinek köszönhető sok elvégzett kutatás lehetővé teszi, hogy a mai néprajzkutató nemzedék – elődeinél sokkal jobb technikai eszközök birtokában – bepótolhassa az elmaradtakat” – mondta a nyertes program méltatójaként az ünnepségen Sebő Ferenc népzenekutató, dalszerző.

Both Miklós a projektet bemutatva kiemelte, hogy sok szakterületet összefogó, nemzetközi csapatmunka áll a program mögött. „Nagyon fontos népzenekutatási vonatkozása mellett a projekt attól volt nagyon izgalmas, hogy nem pusztán csak adatokat rögzítettünk, de nagyon sokat gondolkoztunk azon is, hogyan tudjuk mindezt vizuálisan is úgy megjeleníteni, olyan vizuális nyelvet létrehozni, hogy azzal újabb történeteket is el tudjunk beszélni.”

„Film, hangtechnika, tudományos támogatás, IT- és adatbázis-fejlesztés, ezeknek a külön területeknek az összeillesztése volt a program legizgalmasabb része” – mondta Both Miklós. A program során szerzett tapasztalatok tovább hasznosíthatóak. „Létrejött egy olyan konstrukció, amely sokkal nagyobb rendszereket is ki tud szolgálni” – zárta a program eredményeinek ismertetését.

 

Fotó: Európai Parlament/Isza Ferenc

 

SOCIAL MEDIA