A gasztronómián keresztül fejlesztik a gyermekeket

Inspiráció Kiemelt

Élmény alapú, a fenntartható jövőt, az egészséges életmódot, a tudatos táplálkozást népszerűsítő edukációs programot szervez az Etesd. Ezen gasztroedukációs foglalkozások keretein belül 7-14 éves gyermekekkel főznek együtt a Borganikában.

 

A program célja, hogy gyakorlatban mutassák be számukra az egészséges életformát támogató, megfelelő, hulladékmentes ételkészítést, környezet kímélő konyhai folyamatokat, amely eredményeként ízletes, egészséges, tápláló ételek készíthetőek. A közös főzés alapvetően terápiás jellegű élményként hat az emberekre, de fontosnak tartják a gyermekek készségeit is fejleszteni közben, ezért egy pszichológussal és egy neurológussal egyeztettek az elkészíteni kívánt ételek receptjének kidolgozásakor.

Ezek a gasztroedukációs foglalkozások nem jöhetnének létre támogatók nélkül. Szeptemberben két nap is a Lenovo Foundation jóvoltából tudták megszervezni a közös főzést, melyben a Lenovo munkatársai is aktívan részt vettek. A receptet együtt dolgozzák fel a gyerekekkel és a végén közösen fogyasztják el az ételeket. A támogatásokon keresztül a munkavállalók is átélhetik a segítés és a főzés örömét, csapatépítő és szemléletformáló program is egyben.

„Idén már 6 éve, hogy a Lenovo Foundation útjára indította a Love On elnevezésű szeretet hónapját. Minden év szeptemberében a Lenovo világszerte szervez önkéntes programokat, és igyekszik visszaadni a közösségnek” – mondta el Lukács Anita, a Lenovo Magyarország ügyvezető igazgatója. „Büszkék vagyunk rá, hogy a Lenovo mintegy 4000 önkéntes dolgozóval 15 000 óra önkéntes munkával vesz részt 140 különböző segítő programban. A Lenovo Magyarország lassan 2 éve működik együtt az Etesd Nonprofit Szervezettel, idén pedig 2 napon, mintegy 30 önkéntessel vett részt a gasztroedukációs programban, mint segítő. A tavalyi évben az önkéntes munka keretében az OMSZ munkatársainak főztünk szeptemberben, majd decemberben szintén az OMSZ dolgozóit leptük meg karácsonyi édességgel, ezzel is megköszönve egész éves munkájukat.”

A főváros szívében található Borganika alapítója, többek között Pancsovay Zita által indult el az Etesd tevékenysége 2020 tavaszán, mikor csapatával a pandémia miatt túlterhelt orvosoknak főztek meleg ételt a közösségi konyhában. A jótékony kezdeményezésnek rövid idő alatt sok támogatója lett, ezzel keltve életre az Etesd Nonprofit Szervezetet. Ahogy a Covid-hullámok ideje alatt az #etesdadokit keretein belül segítettek, úgy később a szomszédos háborúból menekülőknek szállítottak ételt az ukrán határra. Több mint 170 ezer adag étel kiosztása után, legújabb kezdeményezésük középpontjában is a gasztronómia áll.

„A gasztronómia segítségével gyakorlunk pozitív változást környezetünkre, a közösségekre; célunk, hogy a gasztronómia – az étel – kösse össze a segíteni vágyó, és a segítségre szoruló társadalmi csoportokat. Valljuk, hogy a pozitív változások az étellel is kezdődhetnek, az ételnek ereje van – a gasztronómia lehetőséget nyújt olyan társadalmi változások beindítására, amely egy környezettudatosabb, egészségesebb, szolidárisabb világ felé vezet” – Pancsovay Zita, az Etesd és a Borganika ügyvezetője.

 

SOCIAL MEDIA