Elvonja a bankok és multivállalatok extra profitját a kormány

Kiemelt Piac

A miniszterelnök szerda délután rendkívüli bejelentést tett.

 

Mint mondta, az energia ára tovább emelkedik, ezért egyre nehezebb és költségesebb megvédeni a családokat, ráadásul a honvédséget is haladéktalanul meg kell védeni. “Mindeközben az emelkedő kamatok és az emelkedő árak révén a bankok és a nagy multicégek nagyobb haszonra, extra profitra tesznek szert. A kormány ezért úgy határozott, hogy létrehoz egy rezsivédelmi és egy honvédelmi alapot” – mondta a miniszterelnök, megjegyezve, innen fizetik majd a rezsicsökkentés és a honvédség megerősítésének költségeit.

Ennek értelmében kötelezik a bankokat, a biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedőcégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy extra profitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be. Ezek az intézkedések időben korlátozottak, két évre, 2022-re és 2023-ra vonatkoznak, tette hozzá. “Akik ebben a háborús helyzetben extra haszonra tesznek szert, azoktól elvárjuk, hogy segítség az embereket és járuljanak hozzá az ország védelmi költségeihez” – jelentette ki Orbán.

Hogy egész konkrétan ebben a kontextusban mit jelent az extra profit, az nem derült ki a miniszterelnök bejelentéséből. Azt viszont előrevetítette, hogy „a részletek és a számok a holnapi kormányinfón következnek”. A kormányzati tájékoztató 14 óra 30 perckor kezd majd csütörtökön – írja a 24.hu.

 

Fotó: Adrien Delforge/unsplash.com

 

SOCIAL MEDIA