Négy tematikus nappal jön a Dalszerző Expo

Márkák

2022. május 23. és 26. között a DEX Songwriting Expo a Muzikum klubban vár mindenkit, aki tudni szeretné, hogyan lehet igazán jó dalokat írni.

 

Idén ötödik alkalommal rendezi meg az Artisjus a DEX-et. A rendezvénysorozatot 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként kimondottan a dalok szerzőinek kínáljon fejlődési és kapcsolatépítési lehetőséget. Az idén már négynaposra bővült DEX-en hétfőn a zeneszerzésé, kedden a szövegírásé, szerdán a produceri munkáé lesz a főszerep, míg a csütörtöki nap a dalszerzői kollaborációkról és a zeneipari kapcsolatok építéséről fog szólni.

„A korábbi DEX-ek alapján azt látjuk, hogy a közönségkedvenc programtípus a szűk körben tartott workshop, ahol profi dalszerzőktől lehet gyakorlati tudást szerezni. Ezért döntöttünk 2022-re négy tematikus DEX-nap mellett. Reméljük, minél többen érkeznek majd a környező országokból is – ahogy a koronavírus előtti időszakban történt” – osztotta meg várakozásait az Artisjus Üzleti transzformációs igazgatója, a DEX alapítója, Tóth Péter Benjamin.

Hogyan lesz a dalunk felismerhető bármelyik 3 másodpercéből?  – teszi fel a kérdést a Dal 2020 győztes dalának (Mostantól) szerző-előadója, Rácz Gergő, akiakusztikus gitárral kezében szedi ízekre saját szerzeményeit, hogy azon keresztül avasson be minket szerzői eszköztárába. A Sziget fesztivál egykori társalapítója és jól ismert dalszerző, Müller Péter Sziámi a dalszövegírás alaphelyzeteit veszi górcső alá: milyen az, amikor szövegre készül a zene, és milyen, amikor fordítva? És vajon mi kell ahhoz, hogy a szöveg, a dallam, a hangszerelés, az előadó karaktere és a befogadó közeg maximális hatékonysággal találkozzon? A Megasztárból 15 évesen országosan ismertté vált Hien egyenesen az USA-ból érkezik előadni a művészi profilváltásról és a rebranding mikéntjéről. Az énekes, dalszerző, sound designer a Megasztár után később Brooklynban a Berklee Egyetemen tanult és magát független művészként újraértelmezve komoly nemzetközi karriert futott be.  A TV-ből a Youtube-ra költöző, a dalszerzés és stúdiómunka fázisait bemutató műsor, a Dalfutár két producere, Hajós András és Jeli András személyesen vezetnek be a színfalak mögé és árulják el, hogy műsorkészítőként mekkora hatásuk van a készülő dalokra. Külföldről többek között Pascal Oorts érkezik. A belga producer-dalszerző interaktív workshopján 10 pontban mutatja be, hogy a dalunk mitől emelkedhet ki az átlagos szerzemények közül és válhat jó eséllyel slágerré.

 

Fotó: Wes Hicks/unsplash.com

 

SOCIAL MEDIA