Ezek voltak a WebSummit 2021 tapasztalatai befektetői szemmel

Kiemelt Piac

Sohajda Júlia, a Vespucci Partners kockázati tőkealap-kezelő egyik alapítója volt a vendége a Spirit FM Bistro című magazinműsorának, amely elsősorban filmmel, színházzal, zenével, kultúrával és közéleti témákkal foglalkozik. Ezúttal a világ legnagyobb technológiai konferenciája került fókuszba. A Web Summit 2021 rendezvényről Sohajda Júlia élőben kapcsolódott be, hogy beavassa a hallgatókat az esemény kulisszatitkaiba.

 

A 2021. november 1-4. között, Liszabonban megrendezett eseményre közel negyvenezer érdeklődő volt kíváncsi, amely szám a koronavírus-járvány után kifejezetten erősnek mondható. A seregszemle szervezői mindenféle, a technológia által érintett iparágat lefedő előadásokkal készültek a robotikától az egészségügyön át a zenéig, hogy az egész világ számára nagy bizonytalanságot jelentő időszak alatt a technológiai vállalatok alapítói és vezérigazgatói, a befektetők, a gyorsan növekvő startupok képviselői, a döntéshozók és az államfők megválaszolják azt az egyszerűnek tűnő kérdést: merre tovább

 

Természetesen a fenntartható fejlődés volt a WebSummit központi témája

„A teljes innovációs ökoszisztéma jelen van a rendezvényen. Nagyon sok érdekes előadást hallgathattam meg iparági szereplőktől, de a fenntartható fejlődésről beszélt például a dán színész, producer és forgatókönyvíró Nikolaj Coster-Waldau is.”

Mint kiderült, a hibrid modelljéről ismert magyar-amerikai kockázati tőkealap-kezelő, a Vespucci Partners befektetőként vett részt a rendezvényen, hogy komoly növekedési potenciállal rendelkező deep tech startupokat keressenek. „Több mint száz ország képviselteti magát, és igazán üdítő látni, hogy egyre több magyar vállalkozás van jelen Lisszabonban, ráadásul a startupok különböző területekről érkeztek, így fenntarthatósági, fintech, egészségügyi-technológiai és Ipar 4.0-s megoldásokkal egyaránt találkozhattunk. Ezen felül kiemelten fontosnak tartjuk, hogy más befektetőket is megismerjünk, hogy egyre nagyobb hálózatot építsünk ki, amire egy ilyen rendezvény tökéletes lehetőséget kínál” – tette hozzá Sohajda Júlia.

 

A Vespucci Partners célkeresztjében elsődlegesen deep tech és zöld startupok vannak

A kockázati tőkealap-kezelő társalapítója elmondta, a startupoknak arra is lehetőségük volt, hogy a magyar szakemberek előtt pitcheljenek, ezáltal mint befektetők lehetőséget kaptak arra, hogy megismerjék, miben gondolkoznak a világ leginnovatívabb startupjai. „A legnagyobb trendként az orvosi-technológiai és a gyógyszeripari területet azonosítottuk, de természetesen sokan foglalkoztak a fenntartható fejlődéssel és mindennel, ami zöld.”

A fenntartható fejlődés kapcsán a Vespucci Partners managing partnere elmondta, hogy az alapjuk 30%-a dedikáltan zöld technológiai projektekre van allokálva, így ez a tőkealap számára is kiemelt terület. Emellett persze olyan régóta népszerű iparágak képviselői is előadták ötleteiket, gondolataikat, mint a mesterséges intelligencia vagy a robotika. Mivel a Vespucci Partners kifejezetten deep tech startupokba szeret befektetni, ahol egy rendkívül erős technológia innováció adja a versenyelőnyt, előszeretettel kötnek üzletet hardveres vagy biotechnológiai fejlesztések ötletgazdáival is.

 

Tízből egy startup köthető női alapítóhoz

Nagy örömmel láttam, hogy van egy hölgyek részére dedikált pavilon is, hisz nőként üdítő más országok, vállalkozások női képviselőivel találkozni és eszmét cserélni. Sajnos a számuk még kevés a startup ökoszisztémában, nagyjából tízből egy női alapítású projektet látunk. Ahhoz, hogy ez megváltozzon, több dologra lenne szükség, oktatási területen például már a gimnáziumi és egyetemi szinten is erősíteni kellene a nőkben azt, hogy ők is nyithatnak ebbe az irányba. Biztos vagyok benne, hogy ha megismerik a startupok világának előnyeit, mind több női vállalatvezetővel fogunk találkozni” – zárta élménybeszámolóját Sohajda Júlia.

A teljes beszélgetést az ezen a linken lehet újrahallgatni.

 

SOCIAL MEDIA