Ellenanyagvizsgálat csak pontosan, precízen: Centaur XPT a Kelen Kórházban

Piac

A Kelen Kórház hazánk egyik első magánkórháza, amely 1999 óta segíti pácienseit. A kórház alapelvéül azt tűzte ki, hogy a korral kéz a kézben haladva, a legmodernebb technológiával álljon betegei rendelkezésére. Mindezt úgy, hogy betegeinek ne kelljen mindazzal szembesülniük, amivel egy hagyományos kórházban. Nincsenek végtelenül hosszú várólisták, és a felszereltség is mindig teljes. A kórház újításai pedig folyamatosak – ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az egyelőre inkább csak külföldön ismert Centaur XPT immunológiai vizsgálat hazai alkalmazása.

 

Mitől olyan egyedülálló a Centaur XPT módszere, és hogyan működik?

A Centaur XPT vizsgálatról idáig még keveset hallhattunk, ennek azonban csak egy oka van: az, hogy egy vadonatúj, ám annál pontosabb technológia. Az eddigi legalacsonyabb hibahatárral, 99%-os érzékenységgel dolgozik. A teszt a levett vénás vérből mutatja ki, hogy megjelent-e már a szervezetünkben az az antitest (más néven a total immunoglobulin), amely a koronavírus S-fehérjéjére bekötődve meggátolja, hogy a SARS-CoV-2 bejusson sejtjeinkbe.

Ha a vizsgálat eredménye pozitív, akkor szervezetünkben már fellépett az immunválasz – a Coviddal szemben tehát van védelmi vonalunk.

Ha az eredmény negatív, akkor három eset lehetséges:

  1. nem vagyunk fertőzöttek
  2. fertőzöttek vagyunk, de még csak a fertőzés korai szakaszában járunk (amikor még nem indult meg az ellenanyag-termelés)
  3. az ellenanyag hiánya, túl alacsony mennyisége miatt nem mutatható ki a pontos érték

A módszer hatalmas előnye, hogy megállapíthatóvá válik általa, pontosan mennyire is vagyunk védettek a vírustól. A Centaur XPT az ún. receptorkötő doménre bekötött, semlegesítő antitestek szintjét is kimutatja. Ettől válik informatívabbá, mint bármely más szerológiai eljárás – és ezért sem szabad összetévesztenünk a szerológiai gyorsteszttel. Azzal ugyanis csak azt tudjuk meg, hogy van-e bennünk egyáltalán antitest, de pontosabb mennyiségi adatokat nem kapunk. Ezért is van az, hogy a gyorsteszt eredményéért nem kapunk védettségi igazolványt, míg a Centaur vizsgálatért igen.

 

Kinek hasznos elvégeztetni a Centaur XPT-tesztet?

Azoknak mindenképp ajánlott, akik védettségi igazolványt szeretnének, hiszen ez egy precíz szerológiai teszt. Azonban azok is hasznát vehetik, akik vagy azért szeretnének az ellenanyagszintjükről megbizonyosodni, mert tudják, hogy betegek voltak, vagy azért, hogy kiderítsék, szükséges-e egyáltalán beadatniuk a harmadik oltást. Utóbbi esetben azonban fokozottan figyeljünk arra, hogy megvárjuk a teljes védettség kialakulását az oltások után, mielőtt elvégeztetnénk a tesztet – az adatok ugyanis csak így fogják tükrözni a valóságot.

Sokakban viszont az elszenvedett tüneteik alapján (torokfájás, magas láz, szag- és/vagy ízérzékelés tartós hiánya, stb.) felmerülhet az is, hogy talán már átestek a betegségen. Valamiért azonban mégsem támasztja alá megérzésüket a PCR-teszt. Ez egy gyakran előforduló, ám korántsem meglepő fejlemény: az antitestek ugyanis nem rögtön a megfertőződésünk napján kezdenek termelődni, hanem kb. 7-21 nap után. Azonban, ha kb. 1-3 hét után termelődni kezdenek, akkor azt a tünetek meglététől függetlenül teszik.

 

Mit érdemes tudni az antitestekről?

Ráadásul nem is egy, hanem rögtön kétféle antitest termelődik ilyenkor a szervezetben: az IgM és az IgG, egymással szinte párhuzamosan. A lényeges különbség köztük csupán annyi, hogy az IgM eltűnik egy bizonyos idő után, az IgG azonban a betegek többségénél fennmarad. Ennélfogva még sokáig vizsgálható, kimutatható marad utólag is. A Centaur XPT-teszt pedig éppen ezeket az IgG-ellenanyagokat veszi górcső alá.

A Centaur XPT tehát kulcsszerepet tölthet be nemcsak a Covid-19 detektálásában, hanem a betegség feltérképezésében is. Hiszen, mint azt már sok fertőzöttől hallhattuk, a betegség lefolyása gyakran viszonylag enyhe tünetekkel jár, esetleg abszolút nélkülözi is őket. A Centaur-vizsgálat így válhat a vírus elleni küzdelem egyik jelentős elemévé azáltal, hogy segíthet globálisan is felmérni az immunitást. Ezt a lehetőséget kínálja a budapesti Kelen Kórház otthonos környezetben, felkészült szakembereivel, személyre szabott és minden igényt kielégítő ellátásával.

 

SOCIAL MEDIA