Biztonságos és átlátható digitális pénzügyek – saját kriptoindexet indított egy magyar tulajdonú fintech

Kiemelt Piac

BlockBen Index Token, vagyis BIT néven indított kriptoindexet az innovációs díjjal kitüntetett, magyar tulajdonú BlockBen. A fintech cég tipikusan olyan megoldásokat kínál, amelyek átláthatóbbá és egyszerűbbé teszik a digitális pénzügyeket. A digitális eszközök piaca 8 év alatt nőtt 2000-szeresére, így egyre többen érdeklődnek a szektor iránt. A hagyományos pénzügyi piac szereplői is érzik: új világrend van születőben, amelyben már megkerülhetetlenek a kriptovaluták.

 

A növekvő befektetői igények miatt a magyar piacon is egyre több izgalmas innováció lát napvilágot a digitális pénzügyi eszközök területén. BlockBen Index Token, vagyis BIT néven indított például kriptoindexet a magyar tulajdonú, Észtországban bejegyzett BlockBen, amely számos digitális fejlesztéssel hívta már fel magára a figyelmet: 2018-ban kapta meg az év innovatív terméke díjat a szingapúri Crypto Currency Expón, 2019-ben pedig BlockBenPay nevű innovatív fizetési megoldása bekerült a FinTechShow 10 legizgalmasabb digitális pénzügyi újdonsága közé. A BlockBen olyan blockchain alapú megoldásokat kínál, amelyek biztonságosabbá és átláthatóbbá teszik a digitális pénzügyeket.

A kriptovaluták teljes piaci kapitalizációja 2013-ban alig érte el az 1 milliárd USA dollárt (USD), napjainkban azonban mintegy 2000 milliárd USD-t ér. Ez 8 év alatt 2000-szeres növekedés. Ez a nagy kockázatú, de nagy hozammal is kecsegtető piac egyre többek számára vonzó, ám egyelőre ismeretlen terep. Akik kezdőként vagy kevés tapasztalattal szeretnének megismerkedni ezzel a piaccal, azok is találhatnak alacsonyabb kockázatú megoldásokat” – fogalmaz Krocsek Attila, a BlockBen üzletfejlesztési igazgatója.

A BIT termékcsalád többféle terméket tartalmaz. A BIT TOP20+ előnye például éppen az, hogy a tulajdonosok változatos portfólióval rendelkezhetnek, így nem csupán egy eszköz piaci mozgásának teszik ki magukat. Azok is belevághatnak, akik kezdők a kriptopiacon és nincsenek tőzsdei ismereteik, hiszen az index menedzselését lefektetett szabályok alapján szakértők végzik el helyettük. Az indexben a kockázat 20 eszköz között oszlik meg, miközben olyan biztonság kapható a blockchain technológiának köszönhetően, amit korábban tipikusan csak intézményi befektetők tudtak elérni. A BIT ugyanis a BlockBenPay Walletnek köszönhetően biztonságosan tárolható, 30 millió dolláros értékhatárig biztosítva.

Mivel a BIT blockchain alapon fut, működése biztonságos és átlátható. A BIT portfolió 75 százalékát a világ legtöbbet érő kriptovalutái alkotják, 10-10 százalékát pedig a BlockBen saját fejlesztései, mint az auditált, arany alapú BNOX. 5 százalékban pedig olyan, kisebb értékű kriptovaluták is bekerülnek az alapba, amelyeket adatelemzés alapján, jelentős potenciáljuk miatt választunk ki” – mutatja be az alap működését Krocsek Attila. Hozzáteszi: az eszközöket hetente értékeli újra a BlockBen, mégpedig a hagyományos részvénypiacon 1984 óta alkalmazott Russell Index használatával.

 

Fotó: Pierre Borthiry, Unsplash

 

SOCIAL MEDIA