Messi, Haaland, Mbappé: sztárok az átigazolási piacon

Kiemelt Piac

Még javában zajlik az európai átigazolási időszak, de már csak pár hét, és kezdődik a versenyfutás a topligákban. Az Európa-bajnokság után a klubok és az ügynökök nagy vadászatba kezdtek. The show must go on – sztárok nélkül nincs nagy foci, nagy foci nélkül nincs nagy pénz. 

 

Az idén csak annyi a bökkenő, hogy a klubok sok pénzt veszítettek az üres stadionok miatt, és ha nem jönnek a szurkolók, akkor a mezeket, sálakat, emléktárgyakat sem lehet eladni.

A piac egyik nagy fogását a Barcelona mondhatja a magáénak. Igaz, nem igazolni kellett bozzá, csak megtartani Mesit, akinek lejárt a szerződése, akár ingyen elmehetett volna – noha Transfermarkt még így, 34 évesen is 80 millió euróra teszi az értékét. De nem a kora számít, hiszen ma is ő viszi a hátán a csapatot, de ami még fontosabb, a Messi nevére szóló mezből többet adnak el, mint a többi Barca-futballista trikójából együttvéve. Persze a Barcelona másokkal is igyekezett megerősíteni a csapatot, jön Agüero, Depay, Eric García és Emerson, sőtr egy Griezmann – Saul Niguez csere is folyamatban van, ebben az esetben nem Griezmann kvalitásait vonják kétségbe, inkább a fizetése túl nagy teher a klubnak.

A Real Madrid háza táján egyelőre nagy csend, pedig a klub sokkal jobb anyagi helyzetben van, mint vetélytársai. Náluk inkább egy távozás okozott meglepetést, elment a klubikon Sergio Ramos. Nem biztos, hogy jó ötlet volt elendgedni. Eddigi legnagyobb fogásuk a Bayern Münchentől érkező David Alaba, de nagyon csodálkoznánk, ha ezzel véget is érne a jónevű érkezők listája.

Igen nagy a csend a BL-győztes Chelsea háza táján is, még senkit nem igazoltak. Bár nagyon egyben van a csapat, azért még hosszú lesz a szezon, aligha bírják végig, ha nem erősítenek. Nem igazolt nagy neveket a Liverpool és a Manchester City sem. A másik manchesteri gárda viszont leigazolta Jadon Sanchót, aki spanyolnak tűnő neve ellenére angol állampolgár. Az ő értékét 100 millióra taksálta a Transfermarkt, de “mindössze” 85 millióért cserélt klubot – valószínűleg kellett a pénz a Dortmund kasszájába. A fiatal játékost egyébként a Man. City ificsapatából igazolták négy éve, 7,8 millió euróért, szóval így is nagyobb üzlet, mintha Tesla-részvényeket vagy Bitcoint vettek volna, ráadásul az utóbbiak nem rúgtak volna 104 meccsen 38 gólt.

A Barcelonához hasonló sikert ért el a Paris Saint-Germain, a dolgok pillanatnyi állása szerint Mbappé marad Párizsban. Ő 160 millió eurót ér, de még csak 22 éves, legalább tíz évig lehet a topon, és a tudása alapján mindenképpen Aranylabda-várományosnak tarthatjuk. Annak ellenére, hogy az EB-n nagyot égett a francia válogatottal együtt, egy ilyen kudarc akár segíthet is abban, hogy több alázattal viszonyuljon a játékhoz. Vannak azért nagynevű érkezők is: a fent említett Ramos mellett a védelmet erősíti a Milantól távozó újdonsült Európa-bajnok csodakapus, Donnarumma, és igen jó név a Liverpoolból érkező Wijnaldum  és az Interből igazolt Hakimi is.

A piac legnagyobb kérdőjele a norvég Haaland jövője. A 21 éves gólvágó máris extraklasszis, nagyon erős, nagyon gyors, bármilyen helyzetből képes gólt szerezni. Tavaly aprópénzért, 20 millió euróért került Salzburgból Dortmundba, a Transfermarkt most 130 millióra értékeli. Kérője akad bőven, kérdés, hogy a Dortmund Sancho után elengedi-e a másik gólvágóját is. Az ifjú titán szerződése 2024-ig él, nem kell kapkodni vele.

 

 

SOCIAL MEDIA