Klinikai vizsgálatok szerint legalább egy évig védettséget biztosít az AstraZeneca vakcinája

Kiemelt Piac

Az Oxfordi Egyetem által végzett klinikai vizsgálatok szerint a Vaxzevria kifejezetten erős immunválaszt váltott ki mind különösen hosszú (akár 45 hetes) oltási intervallum, mind a 3. ismétlő oltás beadása esetén. Az AstraZeneca önkéntesek bevonásával továbbá megkezdte az AZD2816 továbbfejlesztett, meglévő új és várható koronavírus variánsok ellen is hatékony védelmet nyújtó vakcina nagylétszámú klinikai vizsgálatait.

 

A The Lancet folyóirat által pre-print formában publikált eredmények azt mutatják, hogy az első oltást követően kialakult magas ellenanyagszint legalább egy éven keresztül fennmaradt.

Az AstraZeneca vakcina első és második adagja közötti hosszabb (akár 45 hetes) különbség esetén az ellenanyagszint 18-szoros emelkedését figyelték meg a második dózis után 28 nappal. A hosszabb (45 hetes) adagolási intervallum esetén az antitest titer négyszer magasabb volt, mint a 12 hetes intervallum esetén, eszerint a hosszabb adagolási intervallum nemhogy hátrányos, hanem egyenesebb jobb immunválaszt jelent.

Ezen felül a legalább 6 hónapos intervallummal a második dózist követően adott harmadik adag Vaxzevria hatszorosára emelte az ellenanyagszintet és fenntartotta a sejtes immunválaszt. A harmadik dózisként beadott emlékeztető oltás pedig magas neutralizációs aktivitást mutatott az alfa (brit, B.1.1.7), a béta (dél-afrikai, B.1.351) és delta (indiai, B.1.617.2) variánssal szemben is.

Mind a nagy intervallummal adott második, mind a harmadik dózis után kevés oltási reakciót észleltek.

Az elemzés azoknak a 18 és 55 év közötti önkénteseknek az adatait tartalmazza, akik a korábbi törzskönyvezési vizsgálatok (COV001 és COV002) során egy vagy két adag AstraZeneca vakcinát kaptak.

 

2250 felnőtt önkéntes bevonásával megkezdődtek az AZD2816 továbbfejlesztett vakcina klinikai vizsgálatai

A nagylétszámú (klinikai fázis 2/3) vizsgálat első önkéntesei néhány napja megkapták a továbbfejlesztett AstraZeneca COVID-19 vakcina (AZD2816) első adagját. A vizsgálat során korábban oltott, illetve oltásban nem részesült felnőtteken vizsgálják a vakcina biztonságosságát és hatásosságát.

A vizsgálatba kb. 2250 résztevőt várnak az Egyesült Királyság, Dél-Afrika, Brazília és Lengyelország területén.

Az AZD2816 oltást olyan önkéntesek kaphatják, akik

  • korábban felvették a COVID-19 vakcina két adagját (akár Vaxzevria, akár mRNS-alapú oltóanyagot) és a második oltás után minimum 3 hónap eltelt, vagy
  • korábban nem kaptak COVID-19 elleni oltást (ők 4-12 hét különbséggel 2 adagot kapnak), vagy
  • egy adag Vaxzevria oltás után ezt az oltóanyagot kapják második dózisként 4 hét elteltével.

 

Az AZD2816 oltóanyagot ugyanazon adenovírus vektor technológia alapján fejlesztik, mint a Vaxzevria vakcinát, de olyan módosítással, ami jobb hatékonyságot biztosít a koronavírus újabb variánsai (pl. a dél-afrikai béta-variáns) ellen.

Sir Mene Pangalos, az AstraZeneca elnökhelyettese elmondta: „Fontos, hogy tovább lépjünk a koronavírus genetikai variánsai elleni harcban. Az AZD2816 vakcina segítségével a beoltottakban olyan immunválaszt válthatunk ki, mely a vírus meglevő és várható variánsaival szemben is hatásos. A klinikai vizsgálat elindításával biztosíthatjuk, hogy szükség esetén rendelkezésre álljon egy „variáns-vakcina” a közeljövőben.”

A vizsgálat eredményei még ebben az évben várhatók, s – amint rendelkezésre állnak – az AstraZeneca késlekedés nélkül benyújtja azokat a törzskönyvező hatóságoknak az új generációs emlékeztető oltás engedélyezése érdekében.

Az AstraZeneca a héten közel 600 ezer adag koronavírus elleni védőoltást szállított hazánkba, ezzel idén február 5-e óta már összesen közel 2,3 millió dózis vakcinát juttatott a vállalat Magyarországra.

 

SOCIAL MEDIA