Így használd zöldebben a háztartási gépeidet

Inspiráció Kiemelt

Egy igazán energiahatékony kombinált hűtőszekrénnyel és mosógéppel évente akár több tízezer forint is megspórolható a rezsiszámlákon, de a készülékek tudatosabb használata szintén hozzájárulhat az energiafogyasztás csökkentéséhez, így a háztartás zöldítéséhez. Az LG szakértői összegyűjtötték a leghasznosabb tippeket, amelyekkel környezettudatosabban használhatjuk háztartási készülékeinket.

 

Ha Magyarországon az összes, 8 évnél idősebb, korszerűtlen mosógépet, hűtőt és fagyasztót modern készülékre cserélnék a háztartások, összesen évi több mint 1,2 millió tonnával lenne csökkenthető hazánk CO2-kibocsátása.[1] Persze nem csak új gépek beszerzésével, hanem a meglévő eszközök tudatos használatával is zöldebbé tehetjük háztartásunkat, így némi odafigyeléssel a rezsin is spórolhatunk.

 

Tévé

Fedezzük fel és használjuk ki a beépített, energiatakarékosságot szolgáló funkciókat, vagyis a környezeti fénytől függő automatikus fényerőszabályozást, az energiatakarékos üzemmódot, zene- vagy rádióhallgatás esetén a képernyőkímélőt, illetve az időzített kikapcsolást. Ha ilyen funkciókkal nem rendelkezik a készülékünk, akkor is van megoldás, hiszen magunk is lejjebb vehetjük a fényerőt és besötétíthetjük a szobát. Ha senki nem nézi épp a tévét, kapcsoljuk ki – ezt akár egy hosszabb reklámblokk idején vagy a meccsek szünetében is megtehetjük. Fontos az is, hogy rendszeresen portalanítsuk a készüléket, hogy az ne okozhasson hosszú távon túlmelegedést.

 

Hűtő

A hűtőt nem szabad sem sugárzó hőforrás (pl. tűzhely) közelébe állítani, sem közvetlen napsugárzásnak kitenni. A készülék hátulján lévő kondenzátorrácsnak a jó szellőzéshez tér kell, a faltól tartsunk legalább 10 cm távolságot, de ne helyezzük a gépet szűk kamrába sem, félévente pedig portalanítsuk a rácsot. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy jól zár, illetve szigetel-e az ajtó, a nem No Frost rendszerű készülékeket évente kétszer olvasszuk le, mert az eljegesedett belső tér növeli az energiafogyasztást. Ha a hűtőnk rendelkezik energiatakarékos (Eco Friendly) üzemmóddal, 1-2 napnál hosszabb távollét esetén kapcsoljuk át erre a készüléket.

 

Mosógép

A mosógépek a legtöbb energiát a víz melegítéséhez használják fel, ezért az átlagos szennyezettségű ruhákat elegendő csak 30-40 fokon mosni. Ha a gépünk rendelkezik TurboWash™ funkcióval, annak használatával nem csak energiát, de időt is spórolhatunk. Nem érdemes 1-2 ruha miatt elindítani a mosást, de az sem jó, ha túlzottan megtömjük a gépet, mert ennek a mosás és az öblítés hatékonysága látja kárát – ha tehetjük, válasszunk nagyobb kapacitású mosógépet, így kevesebb programot kell elindítanunk.

Ha szárítógépet is használunk, szárítás előtt minél nagyobb fordulaton centrifugáljuk ki a ruhákat – kivéve persze az igazán kényes, illetve a vasalásra váró darabokat.

 

Mosogatógép

Ma már talán közismert, hogy a mosogatógép használata energia- és víztakarékosabb, mint a kézi mosogatás: ha az egész EU átállna kézi mosogatásról gépire, összesen évi 92 terawattóra energiát[2], valamint több mint hatmilliárd milliárd liter ivóvizet is meg lehetne takarítani. Ez utóbbi mennyiség 2,5 millió olimpiai úszómedence feltöltéséhez elegendő, míg az energiamegtakarítási potenciál Portugália éves teljes villamosenergia-fogyasztásának duplája.

Csakúgy, mint a mosógépek esetén, a mosogatógépeknél is fontos, hogy várjuk meg, amíg megtelik a készülék, illetve használjuk a megfelelő programot, hiszen a kevéssé vagy átlagosan szennyezett edények számára elegendő az alacsonyabb hőfokú tisztítás. Vízpazarló kézi előmosogatásra, előöblítésre az esetek túlnyomó többségében nincs szükség, elegendő a maradékot az amúgy is használt papírszalvétával eltávolítani. Ügyeljünk arra is, hogy jól pakoljunk be a mosogatógépbe: a tányérok ne érjenek össze, a poharakat, edényeket pedig lefelé fordítva helyezzük be.

 

Légkondicionáló

Bár a nagy hőségben csábítónak tűnhet jéghidegre állítani a légkondit, ez sem az áramfogyasztásnak, sem az egészségünknek nem tesz jót. A benti hőmérsékletet mindig a kintihez viszonyítva ajánlott állítani: 8-10 foknál ne legyen nagyobb a különbség azon a területen, ahova beérkezünk, így van ideje a szervezetünknek akklimatizálódni. Kerüljük a direkt légáramot is, azaz ne tartózkodjunk huzamosan ott, ahová a klíma a hideg levegőt fújja, hiszen még a normál huzatban tartózkodva is könnyen megfázhatunk. Ami az irodában az üzemeltető feladata, arra otthon nekünk kell figyelnünk: a szűrőket tisztítanunk, cserélnünk kell, de rendszeres időközönként szükséges nem csak beltéri, de a kültéri egységet is ellenőrizni, karbantartani, hiszen a túlzott porlerakódás itt is magasabb energiafogyasztást eredményezhet.

 

[1] CO2-TANULMÁNYOK – APPLiA Magyarország Egyesülés, GfK Hungária (2019)

[2] https://www.applia-europe.eu/images/2017-03—DW-campaign-analysis.pdf

 

SOCIAL MEDIA