17,5 milliárd eurós program segíti az átállást a zöld gazdaságra

Kiemelt Piac

A Méltányos Átállást Támogató Alap a tagállamokat segíti a klímasemlegességet célzó lépések társadalmi-gazdasági hatásainak enyhítésében. Az alap hét és fél milliárd eurót a 2021–2027-es többéves pénzügyi keretből, további tízmilliárd eurót pedig az Európai Helyreállítási Eszköz költségvetéséből kap majd. Olyan projektek juthatnak innen forrásokhoz, amelyek a zöld munkahelyteremtést, a gazdaság átalakulását szolgálják, vagy azt a fenntarthatóság, a klímasemlegesség és a körforgásos működés irányába mozdítják el.

 

A Méltányos Átállást Támogató Alap segítséget nyújt a munkavállalóknak és a munka nélkül maradóknak az álláskereséshez és a tovább- vagy átképzéshez abban az időszakban, amikor Európa gazdasága fokozatosan klímabarát működésre áll át. Támogatni fogja emellett a mikrovállalkozásokat, az üzleti inkubátorházakat, az egyetemeket és az állami kutatóintézeteket, valamint az új energiatechnológiákat, az energiahatékonyságot és a fenntartható helyi közlekedést fejlesztő beruházásokat.

Az alap hulladékégetéshez, atomerőművek építéséhez vagy leszereléséhez, illetve dohánytermékekhez kapcsolódó üzleti tevékenységekhez és fosszilis tüzelőanyagokra irányuló beruházásokhoz nem nyújt támogatást.

A tagállamokban az energetikai átállás megtervezésekor meg kell határozni azokat a régiókat, amelyeket a legrosszabbul érint a változás, és oda kell összpontosítani az alap forrásait.

A Parlament kezdeményezésére 2024. december 31-e után az alap költségvetésének emelkedésével egyidejűleg egy ún. zöldprémium-mechanizmus is működésbe lép. Ebből a többletből azok a tagországok részesülhetnének, amelyek eredményesen tudják csökkenteni az iparuk által termelt üvegházhatású gázok kibocsátását.

 

A rendelet további fontos elemei

  • Az alap forrásaihoz azok a tagállamok férhetnek hozzá, amelyek kötelezettséget vállalnak arra, hogy nemzeti üvegházhatásúgáz-kibocsátásuk 2050-re nettó nulla lesz, azaz elérik a klímasemlegességet. Addig, amíg erre nem kötelezik el magukat, csak a részükre előirányzott összeg felére tarthatnak igényt.
  • A nehéz helyzetbe került vállalkozások is kaphatnak támogatást, összhangban azokkal az állami támogatásra vonatkozó szabályokkal, amelyeket a rendkívüli körülmények kezelésére állapítottak meg.
  • A források önkéntes alapon más kohéziós alapokból is átcsoportosíthatók.
  • Az uniós társfinanszírozás plafonja a legkevésbé fejlett régiók esetében 85 százalék, az átalakulás által érintett régiókban 70 százalék, a fejlettebb térségekben pedig 50 százalék.

A jelentést a képviselők kedden 615 szavazattal, 35 ellenében és 46 tartózkodás mellett fogadták el.

A jelentéstevő Manolisz Kefalodzsannisz (EPP, Görögország) szerint „A Parlament határozott politikai üzenetet fogalmaz meg: foglalkozni kell az energetikai átállás szociális, gazdasági és környezeti hatásával a változás által leginkább érintett területeken. Úgy kell belépnünk Európa zöld korszakába, hogy senkit nem hagyunk közben hátra.”

A vitában nem szólalt fel magyar képviselő.

 

A következő lépések

Miután a Tanács is hivatalosan elfogadja a megállapodást, a rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba.

 

Háttér

A Méltányos Átállást Támogató Alap a méltányos átállást támogató mechanizmus első pillére. Azoknak a régióknak, ágazatoknak és munkavállalóknak nyújt támogatást, amelyekre és akikre várhatóan aránytalanul nagy terheket rónak majd az európai zöld megállapodásban tervezett változások. A Tanács, a Parlament és a Bizottság tárgyalói 2020. december 9-én politikai szintű megállapodásra jutottak az alapról.

SOCIAL MEDIA