Equilor: Az erős tőkepiac elengedhetetlen a gazdaság újraindításához

Kiemelt Piac

A lakosság megtakarítási hajlandóságának, a befektetési portfoliók szerkezetének változására, valamint a rugalmas és innovatív vállalatok megerősödésére számít az idén 30 éves Equilor Befektetési Zrt. A befektetési szolgáltató értékelése szerint a koronavírus-járvány hatására világszerte megjelenhet a recesszió, de az erős tőkepiaccal rendelkező országok egyszerűbben és gyorsabban fognak hozzáférni a gazdaság újraindításához szükséges forrásokhoz.

 

Az Equilor Befektetési Zrt. a legrégebbi független magyar befektetési szolgáltatóként a Budapesti Értéktőzsde újraalapítása előtt,  1990. május 7-én kezdte meg működését Rotter és Társai Rt. néven. 1991-től Confides néven működött, 1995-től pedig mai nevét viseli. Az Equilor részt vett a Budapesti Értéktőzsde újraalapításában, története során pedig a budapesti, a varsói és prágai tőzsdén is számos tranzakciót hajtott végre.

Az Equilor az elmúlt három évtizedben több tucat magyar vállalkozást segített tőkéhez jutni többek között a nyilvános tőkepiacon keresztül, elemzéseivel és szakértelmével pedig több tízezer lakossági ügyfél hazai és nemzetközi befektetési döntését támogatta. A vállalat az újkori magyar tőzsdén kb. kétmillió tranzakciót hajtott végre, melyek értéke meghaladja az 5000 milliárd forintot. Mindemellett a 22 ezer ügyfél 285 milliárd forint vagyonát kezelő Equilor csoport nevéhez fűződik többek között a DIGI-Invitel tranzakció, az OTP 75 milliárd forintos részvénycsomagjának értékesítése, valamint több mint 100 értékpapírkibocsátás.

Gereben András, az Equilor Befektetési Zrt. elnöke az évforduló kapcsán elmondta, hogy egy erős tőkepiac alappillérei a meghatározó helyi, független befektetési szolgáltatók, amelyek így nélkülözhetetlenek egy ország sikeres gazdasági teljesítményéhez. Gereben András kiemelte, hogy a koronavírus-járvány hatására ugyan a gazdaságok visszaesést kénytelenek elkönyvelni, de a stabil tőkepiaccal rendelkező országok egyszerűbben és gyorsabban fognak hozzáférni a gazdaság újraindításához szükséges forrásokhoz. Jó példa lehet erre a Budapesti Értéktőzsde is, ahol számos vállalat a mostani kihívásokkal teli hetekben, hónapokban is egymás után hajtja végre a sikeres kötvénykibocsátásokat az Xbond piacon, részben az Equilor közreműködésével.

Szécsényi Bálint, az Equilor vezérigazgatója hozzátette, hogy ez a nehéz, sokszor emberpróbáló helyzet egyidőben izgalmas lehetőségeket is megnyitott az egyéni befektetők számára: a tőkepiacok változékonyságát és az elmúlt hónapok jelentős árfolyamesését sokan vásárlásokra használják ki, amit jól mutatnak az új számlanyitások és ezzel párhuzamosan a pénz- és tőkepiacon megjelenő új megtakarítások. Az eddigi tapasztalatok alapján a többség rövidtávon a kockázatosabb befektetéseket, míg hosszabb távon a biztosabb megtérülés lehetőségét keresi, és elsősorban a nagyobb, stabilabb vállalatok részvényeit vásárolja.

SOCIAL MEDIA