Borválasztási szokásaink

Piac

Virágkorát éli a borkultúra, de az is tény, hogy az ünnepek alatt felpörög a borpiac, ezért most különösen aktuális a kérdés, hogy vajon mi alapján kerül a bor a bevásárlókosárba. Egy rövid kutatás keretében borvásárlási szokásokról kérdeztük a nagyérdeműt. Kiderült, hogy a válaszadók közel 30 százalékát elcsábítja egy szép boroscímke, valamint az is, hogy az internetes vásárlás a legtöbb egyéb árucikkel ellentétben nem tört még be a borpiacra.

A borivás szerves része kultúránknak, és méltán vagyunk büszkék a magyar borokra. Viszont mennyire nyilvánul meg mindez borvásárlási szokásainkban? Mi alapján dől el, melyik palack kerül a kosarunkba? Jobban számít a külcsín, mint a belbecs? A Teleki borcsalád márkáját megújító Csányi Pincészet egy több mint 1700 fő bevonásával készült kutatásában többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ.

Mikor, mennyit, miért?

A kutatás egyik legszembetűnőbb felfedezése az, hogy a többség rendszeresen vásárol bort, hiszen a válaszadók 67 százaléka havonta egy-két alkalommal indul borvadászatra. Kijelenthetjük tehát, hogy a bor napjainkban az egyik legnépszerűbb ital. Még azok is, akik kevésbé rajonganak Dionüszosz italáért (15 százalék), évente legalább egy-két alkalommal a borospolcok felé veszik az irányt.

A fenti állítást támasztja alá az is, hogy válaszadók 75 százalékának nincs szüksége különleges alkalomra ahhoz, hogy borozzon, bármikor szívesen fogyasztják a hegy levét. 22 százalék csak akkor vesz bort, ha vendégségbe megy és ajándékba viszi, és csupán 3 százalék az, aki kizárólag akkor nyúl a dugóhúzóért, ha szórakozni megy.

Tej, kenyér, egy üveg bor

Még mindig a szupermarketekben vásárolnak bort a legtöbben (70 százalék). Ez azért érdekes adat, mert a legtöbb árucikkel ellentétben a bor esetén az internetes vásárlás szinte alig jellemző (2 százalék), míg a szinte gombamód szaporodó borkereskedéseket a válaszadók kicsivel több, mint negyede (27 százalék) választja.

Jó bornak is kell cégér

A hazai borkultúra az elmúlt években robbanásszerű fejlődésnek indult, amelynek szerves része a fogyasztók edukálása. Míg pár évvel ezelőtt az édes vörös volt „A Bor”, addig mára az átlagfogyasztók is kifinomultabb ízléssel és alapvető, ám fontos információkkal rendelkeznek a magyar borokról.

Ezt támasztja alá az is, hogy a válaszadók 36 százaléka borvidék alapján választ, azonban az évjáratot és meglepő módon az akciókat kevesebben említették elsődleges választási szempontként. Bár a borválasztásnál nem a címke az elsődleges szempont, a válaszadók több mint negyede (28 százalék) úgy gondolja, hogy ha egy boroscímke kirívóan szép, akkor inkább azt a bort vásárolják meg a megszokott kedvenc helyett.

A 2018-as év egyébként számos innovációt hozott a címkék terén is. A tradicionálisabb kinézet helyét sok pincészetnél átveszik merész grafikai megoldások, sőt idén megszületett az első beszélő nyakcímke is, amely Csuja Imre hangján szaval borverseket.

SOCIAL MEDIA