Nagy terveket sző a Mol

Márkák

Megszavazta 94,2 milliárd forint osztalék kifizetését a 2017-es eredmény után a Mol Nyrt. éves rendes közgyűlése csütörtökön, ennek megfelelően a részvényenkénti osztalék 127,50 forint.

Az elfogadott igazgatósági javaslat szerint az egy részvényre jutó alap osztalék 85 forint, ami 9 százalékos növekedés az előző évihez képest. Ezen felül a tavalyi pénzügyi eredmények alapján az alap osztalék mértékének 50 százalékát kitevő, részvényenként 42,50 forint egyszeri osztalékot fizet a társaság.

A közgyűlés elfogadta a Mol csoport nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készített 2017. évi konszolidált éves beszámolóját és az erre vonatkozó könyvvizsgálói jelentést 4231,7 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 316,4 milliárd forint adózás utáni eredménnyel. A nemzetkö9zi számviteli elvek (IFRS) szerint készített 2017-es anyavállalati éves beszámoló 2851,4 milliárd forint mérlegfőösszeget és 185,8 milliárd forint adózás utáni eredményt tartalmaz.

Molnár József, a társaság vezérigazgatója a közgyűlésen elmondta, 2017 a vártnál kedvezőbb működési környezetet hozott az olajiparnak. Folytatódott az olajárak fokozatos emelkedése, és a finomítói árrések is nőttek 2017-ben, ugyanakkor a petrolkémiai árrés továbbra is gyengült. A vezérigazgató kedvezőnek nevezte azt is, hogy folytatódott tavaly a kereslet dinamikus bővülése, a Mol számára fontos kelet-közép-európai régióban 5 százalékkal nőtt az üzemanyag-fogyasztás.

A csoport csaknem 673 milliárd forint újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el tavaly, 11 százalékkal többet az előző évinél, minden üzletág javította működési eredményét. A kutatás és kitermelés (upstream) üzletág eredménye 23 százalékkal 235 milliárd forintra nőtt, elsősorban a magasabb olaj- és gázárak miatt. A feldolgozás-kereskedelem (downstream) szegmens továbbra is a csoport legjelentősebb eredménytermelője, kis mértékben tovább tudta növelni tiszta EBITDA-ját tavaly.

A fogyasztási szolgáltatások üzletágban mind az üzemanyagok, mind az azon kívüli ékesítések eredménye továbbra is dinamikusan emelkedett. A gáz midstream üzletág eredménye szintén jelentősen nőtt, főként a belső hatékonyságjavulás és a hidegebb tél miatt – közölte.

A vezérigazgató kulcsfontosságúnak nevezte a pénzügyi fegyelmet, az eladósodottságot a Mol olyan szinten kívánja tartani, amely megfelel a befektetésre ajánlott hitelminősítésnek. A kiemelkedő készpénztermelő képesség miatt az eladósodottság tovább csökkent 2017-ben – tette hozzá.

Molnár József a tervekről szólva elmondta: 2018-ban 2,2 milliárd dollár körüli EBITDA-ra számítanak. A társaság beruházásai 1,1-1,3 milliárd dollár körül lesznek, amiből 300 millió dollár a stratégiai projektekhez kapcsolódhat. Így a megtermelt készpénz továbbra is fedezetet nyújt majd a részvényeseknek történő növekvő osztalékfizetésre – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Fasimon Sándort, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatóját javasolja a Mol az INAigazgatóságának új elnökévé – jelentette be Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója a társaság közgyűlését követő sajtóbeszélgetésen. Felidézte, 2016 végén választott bírósági ítélet mondta ki, hogy a Mol mint az INA résztulajdonosa és az irányítói jogok gyakorlója mindenben betartotta a szerződést, a horvát olajcég részvényeinek megvásárlása során nem történt megvesztegetés, és a horvát állammal megkötött szerződések érvényesek. Az ítéletet a svájci legfelsőbb bíróság is megerősítette – tette hozzá.

Az elnök-vezérigazgató úgy fogalmazott: az INA már olyan állapotban van, hogy újra tud osztalékot fizetni, beruházásait maga tudja finanszírozni, és készen áll a nagyobb beruházásokra. A Mol pedig készen áll arra, hogy az INA-t úgy kezdje el működtetni, mint a csoport bármelyik más tagját. Elkezdik végrehajtani azokat a hatékonyságjavító intézkedéseket, amelyekre a horvát olajipari vállalatnak szüksége van ahhoz, hogy minden mutatójában felzárkózzon a csoport többi részéhez.

Arról szólva, hogy sajtóhírek szerint Horvátország visszavásárolná az INA-t, Hernádi Zsolt úgy reagált, még nem kaptak ajánlatot, a horvát kormány a napokban döntött az üzletet segítő tanácsadó kiválasztásáról. Hernádi Zsolt elmondta azt is, az INA jelenlegi vezetője, Áldott Zoltán szakértelmére továbbra is számítanak, a Mol csütörtöki közgyűlése a magyar olajtársaság felügyelő bizottságának tagjává választotta.

Az elnök-vezérigazgató 2017-et a jó eredmények és a változások évének nevezte. Ez volt az első teljes év a Mol új, 2030-ig szóló stratégiájának meghirdetése óta – jelezte. Kiemelte, a hagyományos üzletágak továbbra is hozzák azokat a jó eredményeket, amelyeket vártak. Tavaly év közben megemelték a tervezett EBITDA-t 2,2 milliárd dollárról 2,4 milliárdra, és csaknem 2,5 milliárd dollárral sikerült zárni az évet.

A Mol célja továbbra is az, hogy az eszközportfolió finanszírozni tudja azokat a változásokat, amelyet a meglévő eszközállomány és az új üzletágak igényelnek – hangsúlyozta. Hernádi Zsolt úgy fogalmazott: a vállalat profitjának több mint felét még 2030-ban is a hagyományos üzletágak fogják hozni. Ugyanakkor a változások végrehajtása hosszabb időt vesz igénybe, és ha ezt belső forrásokból szeretnék finanszírozni, akkor jobb minél előbb elkezdeni – fejtette ki. Az elnök-vezérigazgató példaként említette, hogy megalapították a Mol flottaüzemeltető cégét, és 300 gépkocsival elindították Budapesten a Mol Limo szolgáltatást, a bérelhető autókból 100 elektromos, 200 hagyományos meghajtású. A Mol egy európai uniós finanszírozású programban 252 elektromos töltőállomást épít ki, és ahol fontosnak tartják, ott sűríteni is fogják az elektromos gépjárművek kiszolgálását – sorolta. Hernádi Zsolt kiemelte a vegyipari fejlesztéseket, megemlítve, hogy néhány héttel ezelőtt szintetikus kaucsuk üzemet adtak át Tiszaújvárosban, ahol további, egymilliárd dolláros újabb beruházást is terveznek.

SOCIAL MEDIA