Nekik sok az egy százalék

Hírek

Az automatikus adóbevallás ″negatív mellékhatásaként″ a tavalyi évben mintegy 1 milliárd forinttal csökkent a civil szervezeteknek felajánlott SZJA 1%-ok értéke, így összesen már mintegy 5 milliárd forint az az összeg, melyről a magánszemélyek nem rendelkeznek. A helyzetet tovább súlyosbíthatja munkáltatói adóbevallás idei évtől való megszűnése.

Az Etikus Adománygyűjtő Szervezetek „1% barát munkahely” akció keretei között ezért vállalatok segítségét kérik az SZJA 1%-os rendelkező nyilatkozatok gyűjtésében és továbbításában a NAV felé.

„Nem kérünk sem pénzt, sem más megerőltető dolgot a cégektől, csak egy kis segítséget ahhoz, hogy a dolgozóknak megkönnyítsük a nyilatkozatok leadását. Minden háttéranyagot biztosítunk, a csatlakozó cégeknek mindössze annyi volt a feladata, hogy ezeket eljuttassák dolgozóikhoz, és egy gyűjtőpontot üzemeltessenek, ahol az aláírt nyilatkozatokat egy lezárt borítékba téve a munkatársak leadhatják, amiket a cégnek egy csomagban kell postáznia május 22. előtt a NAV részére.” – nyilatkozta Cseh Balázs, a Testület szóvívője.

Az akció szervezője Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete (ASZÖT), amely abból a célból alakult, hogy felhívja a vállalatok és magánszemélyek figyelmét az adománygyűjtés átláthatóságának fontosságára. A Testület célja összefogni az etikusan és átláthatóan működő civil szervezeteket, közösen dolgozni azon, hogy az adományozók bizalma megerősödjön. Ezzel kívánják elősegíteni az adományozási- és adománygyűjtési kultúra fejlődését Magyarországon.

Az akcióról további információk itt érhetőek el.

Az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületéről

A bizalom megerősítésének céljával alakult meg 2012-ben az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete, és e célból készült el az Adománygyűjtő Szervezetek Etikai Kódexe, melyet az ezt elfogadó szervezetek magukra nézve kötelezőnek fogadnak el. Az Etikai Kódex fő sarokpontjai a hitelesség, törvényesség, átláthatóság és nyilvánosság. A kezdeményezéshez bármely civil szervezet csatlakozhat, aminek működése megfelel a kódexben foglaltaknak.

SOCIAL MEDIA