Környezetvédelmi partnerségben a H&M és a Danone

Inspiráció

Használt PET-palackokból készül műszál a divatcég számára. Más gyártók természetes eredetű alapanyagokkal váltják ki a hagyományos megoldásokat.

Danone az Aqua és az Evian ásványvíz-márkák tulajdonosaként jelentős PET-palack termelő, a H&M pedig a világ második legjelentősebb újrafeldolgozott poliészter felhasználója: tavaly 180 millió palacknak megfelelő mennyiségben fogyasztottak az alapanyagból.

A két cég a Balin rendezett Szövetség a Tengeri Műanyaghulladék-probléma Megoldására Fórumon állapodott meg az együttműködésről. A Palackok a Divatba (Bottles to Fashion) kezdeményezés keretében az Indonézia-szerte összegyűjtött palackokat a H&M helyi beszállítója, a Kahatex textilcég dolgozza fel.

H&M Alapítvány által támogatott Hong Kong-i Textilipari és Ruházati Kutatóintézet (HKRITA) mindeközben a kevert szálak minőségromlás nélküli újrafeldolgozása terén ért el jelentős áttörést.

Más oldalról közelíti meg a fenntarthatóság kérdését az outdoor ruházatot gyártó svéd Tierra cég. Új, Deterra fantázianevű dzsekijükhöz nem használnak fosszilis eredetű alapanyagot. A ruhadarab a Fulgar által ricinusolajból készített, Evo elnevezésű biopolimerből, német gyapjúból és facellulózból előállított Tencel szálból áll. A gombokat a tagua pálma (Phytelephas) terméséből (corozo) készítik, a kapucni pedig műanyag zipzár helyett csomóval rögzíthető.

(Forrás: Sustainable Brands, H&M)

SOCIAL MEDIA