Formatervezők és építészek csatlakoztak a Lexus kezdeményezéséhez

Inspiráció

A Lexus immáron nem egyszerűen autógyártóként, sokkal inkább globális luxus életstílus-márkaként határozza meg magát, amely az elmúlt években számos izgalmas projektet tudhat maga mögött a divat, a mozi vagy épp a dizájn világában.

A hibrid modelljeiről, autóinak prémium kidolgozottságáról, futurisztikus formavezetéséről ismert Lexus a társadalmi felelősségvállalás, így a kultúra támogatása mellett a közélet, a divat és a dizájn világának számos területén szerepet vállalva a jövő egyik meghatározó luxus életstílus márkájának szerepére tör. A japán márka talán legismertebb kezdeményezése az immár hatodik évében járó a Lexus Design Award: a verseny célja, hogy új tehetségeket fedezzen fel, és egyengesse útjukat, amelyhez idén is a nemzetközi dizájnvilág elismert szereplőit sikerült megnyerni zsűritagnak.

A kreatív dizájn szakma élvonalából álló zsűri tizenkét döntőst választ ki, akik a Lexus Design Award 2018 milánói rendezvényén mutathatják be koncepciójukat. A döntősök közül négyet mentorként a világ egy-egy vezető formatervezője vagy építésze vesz szárnyai alá, s adja át neki tapasztalatait. A négy döntős pénzbeli támogatást (akár 3 millió japán jent, azaz kb. 25 000 dollárt) is kap tervei megvalósításához. A Lexus Design Award 2018 versenyre július 24. és október 8. között lehet nevezni. A 12 döntős nevét 2018. januárjában jelentik be, míg a fődíj nyertesét a Milánói Dizájn Hét során, 2018. április 16-án hirdetik ki.

A 2018-as verseny bírálóbizottságának új tagja az építészetben lépésváltóként számon tartott Shigeru Ban (a képen). Idén is visszatér a zsűribe Paola Antonelli, a Museum of Modern Art (MoMA) kurátora, Birgit Lohmann, a designboom főszerkesztője, Alice Rawsthorn, az International New York Times és a frieze magazin rovatvezetője, illetve Yoshihiro Sawa, a Lexus International elnöke.

A mentorok: Andrea Trimarchi és Simone Farresin, a Studio Formafantasma dizájnerei, Sou Fujimoto építész, Lindsey Adelman dizájner és Jessica Walsh tervezőgrafikus, a Sagmeister & Walsh partnere.

SOCIAL MEDIA