Tartalommarketing-trendek 2017-re

Inspiráció

A stratégiaalkotás fontosságától a régi és új eszközök használatáig terjedő trendeket Miklovicz Norbert kkv-marketing stratéga foglalta össze saját tapasztalatai és olvasmányai alapján.

Az elmúlt évet azzal töltöttem, hogy rájöjjek, merre halad a tartalommarketing. Ez alatt az idő alatt rengeteg cég marketingesének az írásait követtem, szerte a világon. Megismertem és összegyűjtöttem a problémákat, amelyekkel a vállalatok fejlesztői és marketingesei találkozhatnak. A problémák között nincs sorrend, mindegyik egyaránt fontos attól függően, hogy éppen hol tart a tartalommarketing. Egy dolog biztos: a tartalom létrehozása és terjesztése a vállalaton belül sokkal fontosabb és integráltabb lett az elmúlt pár évben.

Legyen valódi tartalommarketing-stratégia!

Előadásaimon megkérdezem a résztvevőket, vajon a szervezetük rendelkezik-e dokumentált tartalommarketing stratégiával. Sajnos legtöbbjük nem. A kutatásunk bebizonyította, hogy akik rendelkeznek vele, és folyamatosan felül is vizsgálják, sokkal sikeresebbek. Annak ellenére, hogy azt gondolnád, ez teljesen természetes a mai cégeknél, nem az. Még mindig inkább a kampányokra fordítanak több figyelmet, és arra, hogy a termékekről beszéljenek ahelyett, hogy valójában mit tudnak adni még a terméken vagy szolgáltatáson felül.

Céltudatos marketing

Fontos eldönteni, milyen célból hozzuk létre a tartalmunkat. Van valós hatása a vevőimre? Van e mélyebb célja annak, amit csinálok, vagy csak kötelező jelleggel a munkám részeként „letudom”? Ezekre a kérdésekre kell legelőször választ kapnunk ahhoz, hogy a valódi célt megtalálva a számunkra legjobb marketinget tudjuk biztosítani.

ROI és a mérhetőség

A legelső kérdés minden évben, a „Hogyan tudom kimutatni a tartalommarketing programom sikerét?” Az idei CMWorld 10-nél is több szekciót hozott létre különböző előadásokkal és bemutatókkal a kérdések megválaszolására.

Feltételek és a munkafolyamat

Rengeteg példáját láttam egy-egy szépen csengő tartalommarketing-terv elhalálozásának. Ez legtöbbször azért következik be, mert a munkafolyamatokat helytelenül végzik és inadekvát embereket alkalmaznak vagy bérelnek fel a feladatra.

Natív hirdetések

Egyre több sikeres és kifizetődő megoldást látunk nagyobb cégeknél, akik ilyen módon hirdetik a tartalmukat. 5 évvel ezelőtt a cégek 80%-ot költöttek a tartalom létrehozására, és csak 20%-ot a promotálására. Napjainkban ez a tendencia megfordult, köszönhetően azoknak a vállalatoknak, akik szétválasztották a tartalmaikat, majd erős promóciós és hirdetői hátteret biztosítottak nekik.

Videó és vizualitás

Mindenki tisztában a videók és a vizuális tartalmak adta marketinglehetőségek fontosságával. Sok brand még mindig a vírusmarketing köré építi a stratégiáját ahelyett, hogy létrehoznának egy folyamatot, amely megállás nélkül szállítja a lényeges információkat a külvilág számára a videókon keresztül.

Snapchat

Sokunknak nincsen Snapchat-alkalmazása, mégis meg kell említeni. Mióta videóinak összenézettsége meghaladta a Facebookét, itt az ideje, hogy több figyelmet szenteljünk neki.

Facebook

Legtöbben a „közösségi média házunkat” képzeletbeli, bérelt Facebook-telkekre építettük, és most mi az, amit fel tudunk mutatni? Szinte semmi. Újra meg kell találnunk az utat, amin eljuttathatjuk a tartalmunkat a fogyasztókhoz és az új generációkhoz.

Közösségbefolyásoló marketing

Mindig is közkedvelt marketingeszköz volt, de az utóbbi 6 hónapban ez a marketingfajta bekerült a legjobb öt közé. Minden cégnek van valamilyen tartalom- és befolyásoló stratégiája, de csak néhány tudott olyan stratégiát létrehozni, amely hatásos is lett.

Mobil

Pokémon Go ismerősen csenghet bárki számára. Hányszor hallottuk, hogy ez vagy az az év a mobiltelefonok éve? Nos, mivel a célközönségünkben mindenkinek van legalább egy mobilja, úgy ez az év is a mobiloké. Egyértelmű: ha a tartalmad nem könnyen emészthető a mobil eszközökön, jelentős problémával nézel szembe.

Írás

Az írás még mindig számít, talán jobban, mint bármikor. A marketingesek szerint a közösségi média és a videók érthetetlenek nélküle, hiszen a kommunikációnk legnagyobb része még mindig szövegalapú.

Email és marketingautomatizálás

Az emailek talán most még fontosabbak, mint valaha voltak a tartalommarketingünk szempontjából. Viszont a vállalkozások nagy része küld tartalomnak álcázott spamet a célcsoportnak, miközben egy senior stratéga szerint csupán csak 10%-át használják ki az automatizáció adta előnyöknek.

A következő, immáron negyedik Magyar Marketing Fesztiválon 2017. január 26-án a legújabb üzleti és marketingtrendeket a területek szakértői ismertetik majd. A rendezvény programja itt érhető el.

SOCIAL MEDIA