A kkv-k legnépszerűbb marketingeszközei 2016-ban

Piac

Kisebb változások történtek, de nem fordult a feje tetejére a hazai kis- és középvállalkozások marketingeszköz-mixe. Ez derül ki a Marketing112 frissen publikált, „KKV Marketingeszköztár 2016” című kutatásából.

A felmérést annak apropóján végeztek el, hogy idén először jelenik meg a KKV Marketingeszköztár 2016/2017 évkönyv, amelyben nem csak az 50 leghatékonyabb kkv-marketingeszközt mutatják be, hanem megbízható, hiteles és ellenőrzött kivitelezőket is javasolnak a szerkesztők. A kkv-cégvezetőknek, marketing-döntéshozóknak szóló kiadvány ingyenesen fog megjelenni októberben és évente fogják frissíteni.

A kiadvány célja, hogy növelje a hazai vállalkozók marketingtudatosságát és megbízható, hiteles tájékoztatást nyújtson azoknak, akik szeretnék növelni a marketing-eszköztárukat, ezáltal cégük hatékonyságát és eredményességét.

A megkérdezett cégvezetők és döntéshozók több mint 60 százaléka stabilan támaszkodik a céges weboldalára, mint elsődleges marketingeszköz, ennek népszerűsége ma már évek óta változatlan. Nagy emelkedés tapasztalható a Facebook-hirdetések használatában (minden második megkérdezett használ ilyet), amellyel párhuzamosan az tapasztalható, hogy a Facebook céges oldalakba vetett bizalom kissé megingott.

„Az eredmény logikus. A Facebook az utóbbi hónapokban olyan változtatásokat hozott be, amivel számos alkalmazás- és promóciótípus használatát megtiltotta. Az organikus elérés ma már 6-8 százalék körül mozog, tehát a Facebook-oldal tulajdonosai még saját követői felé is csak úgy tudnak eredményesen kommunikálni, ha minden posztot kiemelnek, hirdetnek. Teljesen érthető, hogy egy alacsony közösségimédia-költségvetéssel induló cég nem fog százezreket abba fektetni, hogy releváns lájkokat gyűjtsön, akiknek majd utána hirdethet. Ehelyett költségátcsoportosítást hajtottak végre a Facebook-hirdetések javára, hiszen az gyorsabb eredményt hoz. Hosszú távon ez nem jó stratégia, de érthető a hazai kkv-k türelmetlensége” – magyarázza a kutatást készítő kkv-marketingstratéga, a Magyar Marketing Fesztivál főszervezője, Miklovicz Norbert.

Nagyot fejlődött még a kuponkedvezmények használata, amelyre magyarázat lehet az offline világ kuponőrülete (ma már minden nagyobb offline sajtótermék és bevásárlóközpont kuponkedvezményt is indít), nem beszélve az online marketingeszközök (például weboldal elhagyásakor felugró ablakok) térhódításáról, amely a kuponkedvezményekkel párosítva bizonyulnak hasznosnak.

A cégvezetők és marketing-döntéshozók tudatosságának fejlődésére az is bizonyíték, hogy a cégek elkezdtek CRM-alapú ügyfélkezelést folytatni. A megkérdezettek egyre nagyobb arányban számoltak be arról, hogy ügyfélkezelésükhöz, értékesítésükben sikerrel használnak valamilyen CRM (ügyféllel történő kapcsolattartás elősegítésére specializált) szoftvert.

A TOP-10 marketingeszköz a magyarországi kis- és középvállalkozások körében:

 1. Weboldal
 2. Facebook-hirdetés
 3. Kuponkedvezmény
 4. eDM / hírlevél
 5. Facebook céges oldal
 6. SEO (keresőoptimalizálás)
 7. Google Adwords
 8. Upsell, termékkapcsolás
 9. Céges blog
 10. PR-cikk

A TOP-10 offline marketingeszköz a magyarországi kis- és középvállalkozások körében:

 1. Prospektus, katalógus
 2. Szórólap (kampányhoz kapcsolódó)
 3. Reklámújság sajtóhirdetés
 4. Kuponkedvezmény (nyomtatott)
 5. Rendezvényen való kiállítás
 6. Hűségprogram, törzsvásárlói program
 7. Networking
 8. Telemarketing, hideghívás
 9. Kültéri plakát, reklámtábla
 10. PR cikk

A nem reprezentatív, anonim felmérés online kitöltős kérdőívezés módszerrel készült 2732 kis- és középvállalkozás részvételével, 2016. augusztus 1. és 2016. szeptember 21. között. A válaszadók a Marketing112 válogatott hírlevélolvasói, Facebook oldalainak követői, a 100% kkv-marketing FB-csoport tagjai, és célzott hirdetéssel elért cégvezetők, marketing-döntéshozók közül kerültek ki.

A kutatás teljes tartalma itt érhető el.

SOCIAL MEDIA