A Tesla megszerezte a SolarCityt

Piac

Az elektromos autók gyártójaként ismert cég 2,6 milliárd dollárnyi részvényt adott a napenergiában érdekelt vállalkozásért, melynek fontos szerepet szán integrált energetikai terveiben.

Elon Musk Tesla-alapító kifejezett célja, hogy a vállalkozás az energiatermeléstől a -felhasználásig vertikálisan integrált energiacég legyen. Ennek része az energiatárolás és a napenergia integrációja is. Előbbi területen a Tesla – állítólag már tömeggyártásra is kész – Powerwall és Powerpack akkumulátorai, míg utóbbin a SolarCity újgenerációs napelemei állnak a fókuszban, a fúziótól pedig hatékonyabb működést, szélesebb vevőkört és egyszerű, valamint esztétikus termékek kifejlesztését remélik.

A Tesla óriás akkumulátorüzeme a tervek szerint két éven belül 50 GWh/év, 2020-ra pedig 150 GWh/év kibocsátásra lesz képes – szemben a 2014. évi 30 GWh-s teljes globális volumennel -, a SolarCity pedig napi 10.000 napelempanelt tud gyártani.

A kombinált napenergia-energiatárolás megoldásokat a tervek szerint új piacokon – Európában, Japánban, Kínában, Ausztráliában és Új-Zélandon – is bevezetnék, valamint háztartási, kereskedelmi és hálózati méretekben is kínálnák.

(Forrás: Engerati, fotó: SolarCity Instagram)