Gondolkodási algoritmus

Hírek

Zsidai Roy könyvbe szedte a felmenőitől tanultakat: az eredmény nem csupán „sikerkalauz”, inkább egy értékrend és egy gondolkodási modell közvetítése.

A sikeres emberek mostanában könyvet írnak. Hosszú Katinka már a másodiknál jár, a vendéglátós dinasztia sarja, Zsidai Roy pedig – Darida Benedek aktív szerkesztői segédletével – épp megjelentette az elsőt. A Spíler bemutatóján a Libri Kiadó ügyvezetője, Halmos Ádám a szerzőt úgy mutatta be, mint egy ember, akinek véleménye van a világról, a kötet pedig erőt adhat arra nézvést, hogy Magyarországon is érdemes létrehozni dolgokat.

A szerző elmondása szerint a könyv elsősorban a felmenőitől kapott tanítások rendszerbe szerkesztése, mindenekelőtt gyermekei számára; de abban is hisz, hogy az országban rejlő potenciált is segíthet kiaknázni. A legfontosabb irányelvek a megoldásra koncentrálás, az érték létrehozása és a koncepcióban, stratégiában való gondolkodás. Az olyan, általánosnak tekinthető sikerreceptek, mint a „soha ne add fel” mellett egyéni ízt ad a kötetnek a stílus szerepének hangsúlyozása, valamint – amint azt a bemutató beszélgetést vezető Ugron Zsolna is kiemelte – a dinasztiában való gondolkodás. Ez utóbbi a Zsidai-család tradíciója: már szülei is az unokákra gondolva építették a vállalkozást; ugyanakkor a szerző a fejlett világban is tapasztalta a közösségben, illetve a hosszú távú fenntarthatóságban való gondolkodás erejét.

A kötet bemutatóján két másik sikeres ember is részt vett: Heal Edina, a Google Magyarország ügyvezetője, valamint Gerendai Károly. Azt Heal Edina is megerősítette, hogy a Google alapítói szerint csak úgy lehet jót alkotni, ha 10-20 évvel előre gondolkodunk, miközben a tulajdonosok szerepvállalása, személyes jelenléte a mai napig nagyon erős a cégben. Gerendai Károly fiatalként meglehetősen koncepciótlanul vágott bele a vállalkozásba, azonban később, amikor az már túlnőtt a hobby szintjén, tudatosan kereste a jövő kihívásait és trendjeit, valamint azokat a kihívásokat, amelyek megoldására méltán lehet büszke.

A siker szerepéről szólva Zsidai Roy elmondta, az nem cél, inkább egy köztes motivációs eszköz. Heal Edina szerint ha nincs ambiciózus célunk, könnyen kifuthatunk az időből, ugyanakkor a mindennapi munkát nem takaríthatjuk meg. Gerendai Károly arról beszélt, hogy a gyermekkori frusztrációk, a „neked úgysem sikerülhet” típusú visszajelzések eleinte görcsös akarást eredményeztek nála, de ezt időben helyre kell tenni, mielőtt kóros mértéket öltene.

Ugron Zsolna felvetésére, miszerint lehet-e drog a siker, Zsidai Roy egyértelmű igennel válaszolt, és egy indián közmondást idézve – várd meg, amíg a lelked utolér – elevenítette fel az olyan pillanatokat, amikor a túl sok pozitív visszajelzés áll össze egyfajta vészjelzéssé. Mindenképpen hasznos, ha a személyiségünk összhangban áll a lehetőségeinkkel. Heal Edina az INSEAD-on töltött év erős önismereti alapozását hozta fel példaként: ott már a képzés elején felmérték, kihez milyen terület illik. Persze nem feltétlenül egy dologra születtünk, életünk során több iparágban, pozícióban is kipróbálhatjuk magunkat. Gerendai Károly arra hívta fel a figyelmet, hogy a kudarc legalább ennyire szükséges része az életnek, különben elkényelmesedünk. Zsidai Roy szerint a siker és a kudarc egyaránt visszacsatolás, csakúgy, mint a gyereknevelésben a dicséret és a büntetés, ezek által ismerjük meg a szabályokat és a korlátainkat. Akit soha nem ér kudarc, az nem feszegeti a határait, elfojtja a benne élő gyermeket. Hibázzunk inkább bátran – és gyorsan javítsuk ki!

SOCIAL MEDIA