Díszvilágítás és eladásösztönzés

Piac

A vevőkért való küzdelemben egyre nagyobb szerepet kapnak a látványt, vonzerőt jelentő elemek, mint például a díszvilágítás. A vevőcsalogató módszer a jelentősebb márkák mellett akár a kevésbé frekventált üzlethelyiségek számára is megkülönböztetett figyelmet tud biztosítani.

A párizsi Champs Élysées díszítését már több ízben is megnyerő francia Blachere Illumination Európa egyik meghatározó fénydekorációs trendformálójaként – a LUCI (Lighting Urban Community International) egyesület segítségével – folyamatosan vizsgálja a fénydekoráció gazdasági, kulturális illetve a kereskedelemre gyakorolt hatását. Legutóbbi kutatásuk eredményei a világ 26 nagyvárosában szervezett tapasztalatokra épülnek. „Az eredmények alátámasztják a fény ’tömegvonzását’: emelkedtek a bevételek, nőtt a turizmus, munkalehetőségek jöttek létre, és a városkép is megújult, az összes vizsgált mutató pozitív eredményt hozott” – kommentálta a kutatást Pintye Tímea, a Blachere magyarországi leányvállalatának ügyvezetője.

„A díszvilágítás egyértelműen fontos, jó és megtérülő befektetés az üzleteknek, különösen kiemelt vásárlóövezetekben, bevásárlóutcákban” – erősítette meg Csörgő Anita, a CBRE ’high street’ üzlethelyiségekkel foglalkozó kereskedelmi vezetője. Példaként említette az Andrássy út egyik prémium márkájú cipőüzletét, ahol a professzionális díszvilágítás erőteljes vevőcsalogató eszköznek bizonyult a cég számára a karácsonyi szezonban. A nemzetközi márkák üzleteinél a világításba és díszvilágításba való befektetés nem számít nagy beruházásnak, és tekintettel a LED-es világítás elterjedésére, költséghatékony megoldásnak tekinthető. Nem véletlen, hogy a nagy divatmárkák erre a területre folyamatosan odafigyelnek, tette hozzá a bevásárlóutcai kereskedelmi egységekkel foglalkozó szakember.

A plázák, kiemelt vásárlóövezetek üzletei mellett a világítás a kevésbé frekventált kereskedelmi központok számára is jelentős forgalomnövelő tényező lehet. A Fővám téri Nagycsarnok az elismerések ellenére – 2013-ban a CNN Travel Európa legszebb piacának választott, majd 2014-ben a Guardian Európa legkiválóbb piacai közé sorolta, majd Budapest Top 5 látnivalói közé is bekerült – díszvilágítás terén nagy lemaradásban volt a látogatókért, vásárlókért folytatott harcban. „Bár eddig is nagy érdeklődés övezte a Zsolnay-kerámiás, impozáns kül- és belterű, 20 éve felújított műemléképületet, valamint a kiváló minőségű árukat forgalmazó piacot, 2014-ben a vásárcsarnok végre az európai nagyvárosoknak megfelelő színvonalú díszvilágítást kapott. A turisztikai érdeklődés ennek köszönhetően érezhetően megnőtt a karácsonyi szezonban, és a fényzuhatagban pompázó épület látványa kiemelkedő élményt biztosított a vevők számára” – mondta el az OGH Hírügynökségnek Kiss Levente, a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatóságának kereskedelmi igazgatóhelyettese.

A Blachere Illumination Hungary vezetője rámutatott, hogy a díszvilágítási befektetések megtérülése természetesen nagyban függ a látogatók számától és a generált kereskedelmi forgalom nagyságától. Külön vizsgálat alá vetették a karácsonyi díszvilágítások hatásának betudható gazdasági haszon kérdését, és kiderült, hogy egy Budapest méretű nyugat-európai nagyváros esetében ez elérheti akár a 115 milliárd forintot – számszerűsítette a fény és díszvilágítás kereskedelmi bevételekre gyakorolt hatását Pintye Tímea.

SOCIAL MEDIA