M-Lista 2013: a legeredményesebb ügynökségek és ügyfelek listája

Hírek

A legtöbb díjat kreatív ügynökségek közül az ACG, médiavonalon a Carat nyerte. A legeredményesebb kampány az E-ON-é, a legsikeresebb hirdető a Magyar Telekom.

A Mattai-Macher Rangsort 2008-ban állította először össze Macher Szabolcs, marketingkommunikációs tanácsadó. A lista az adott évben az ügynökségek által nyert hazai díjakat összesítette, azonban 2010-ben a szakma korábbi visszajelzésein és a magyar ügynökségek nemzetközi sikerein felbuzdulva a magyar versenyek, fesztiválok mellett, már a külföldi díjak legfontosabbjait is figyelembe véve készült el.

Az összeállítás metodikájának és megbízhatóságának elismeréseként 2010-től a rangsor Mattai-Macher / MAKSZ Listaként (M-Lista) jelenik meg, jelezve, hogy a kommunikációs ügynökségek legnagyobb szövetsége is az ügynökségek hivatalos rangsorának tekinti az összeállítást.

A 2013-as eredmények összefoglalója:

 • A TOP 3 sorrendje megváltozott: Az ACG, aki 2010-ben már vezette a listát, múlt évi 3. helyezés után 650 pont előnnyel ismét a dobogó legfelső fokán végzett.
 • A tavaly listavezető DDB idén a 3. helyen végzett, míg a Kirowski Isobar feljött a 2. helyre előző évi 6. helyezés után, így ők a listán a leggyorsabb emelkedők egyike.
 • Megőrizte 4. helyét a Café Communications, míg 5. helyre a TEAM RED, a Vodafone lead ügynöksége futott be, mely egyetlen ügyfelén is rendkívül sok díjat nyert. A TEAM RED előző években nem szerepelt az M Listán.
 • Kiesett az M Listáról az előző évhez képest a Cluso, a Laboratory és az Ogilvy, mely ügynökségek igencsak visszafogták nevezéseiket a 2013-as évben. Bekerült viszont a TOP 10-be a Leo Burnett, a Y&R, és a Greenroom is.
 • A 2013-as évben a legtöbb, 5 aranyat az ACG gyűjtötte be, a Kirowski Isobar 4-et nyert, a Team Red és a DDB pedig 2-2 aranyat nyert.
 • A legtöbb nemzetközi díjat az ACG szerezte a Golden Hammeren (1 arany, 1 ezüst, 1 diploma), a rangos Clion és a PIAF-on (a 2 fesztiválon 4 shortlist).
 • A TOP15-ben 9 magyar és 6 hálózati ügynökség, míg a TOP5-ben 2 magyar és 3 hálózati szerepel.
 • Mind az ACG, mind a Well a pontszámítások során lemondott az Effie versenyen elért közös MinDig TV pályázatukért járó pontjaik beszámításáról mivel ügyfelük az Antenna Hungária és a GVH közötti jogvita még nem zárult le.

A top 10 kreatív ügynökség 2013-ban:

 1. ACG
 2. Kirowski Isobar
 3. DDB
 4. Café Communications
 5. Team Red
 6. Leo Burnett
 7. HPS
 8. Y&R
 9. Greenroom
 10. Mito

A lista a hirdetőket és a kampányokat is rangsorolja. A dobogón a következők állnak:

Hirdetők:

 1. Magyar Telekom
 2. Vodafone
 3. E-ON

Kampányok:

 1. Táncerőmű, E-ON
 2. Kutyapiszok, XII. ker. Önkormányzat
 3. Szurkolj Szívből, Magyar Telekom

A részletes eredmények és a szaklisták a mellékelt prezentációban találhatóak.

(Fotó: Az ACG csapata a 2013. évi Arany Penge díjátadóján; forrás: ACG Experience Facebook-oldal)

SOCIAL MEDIA