Vodkavilág

Vodkavilág
Vodkamárkák és márkák vodkái: az európai turnéra készülő Vodka Show-n jártunk. Élménybeszámoló és képriport következik.

A Vodka Show Budapest, melyet egy európai rendezvénysorozat első állomásának szánnak a szervezők, érdekes színfolt a megszokott italfókuszú gasztrofesztiválok (bor, sör, pálinka) között: az izgalmas, de kevéssé ismert és néha talán lenézett ital arcait szándékoltan prémiumkörnyezetben mutatja be. A rendezvény kiemelt szereplője a mostanában viszonylag aktív marketingtevékenységet folytató Russian Standard, de saját standon mutatkozott be többek között a magyar piacralépést most tervező Winter Palace, a lengyelek Zubrowkája és a nálunk kevésbé elterjedt Belvedere, valamint a Zwack mainstream Szikrája is.

A Winter Palace fiatalos villogókkal és gleccservíztől édeskés, tiszta ízzel támad
Jedlik Ányos buborékai teszik hungarikummá a Zwack vodkáját

A benti pultokon pedig több árkategóriában mintegy százféle párlatot kóstolhatott a látogató. Néhány izgalmasabb tétel a választékból:

A svéd DQ, melyet Lengyelországban az év luxusmárkájának is választottak
Az orosz Kauffmann vodkamester saját nevét viselő, egyedi palackba zárt prémium vodkája (balról a svéd Camitz pezsgő vodkája is izgalmas tétel, a weboldalát pedig különösen ajánlott felkeresni)
Roberto Cavalli is a nevét adta a vodkabizniszhez
Furcsa jelenség, amikor egyes nemzetek saját alapanyagaikból vodkát főznek, mint a franciák szőlőből – egyébként meglehetősen az alapanyag ízét idéző - Cirocot…
…vagy a skótok Single Malt vodkát.
Talán a legtávolabbról érkezett – és elég korrekt - tétel: az új-zélandi Below

A vodkák mellett a pezsgőket a piacon nemrég megjelent, a Borfesztiválon már bemutatkozó orosz Abrau-Durso képviselte, a jól illeszkedő harapnivalóról pedig a Fény utcai piacon található Fish & Go füstölt tokhala, szendvicsei, valamint fúziós, tok- és vajhallal, valamint lazaccal töltött káposztája gondoskodott.

Középen a kaviár anyja, a füstölt halként is kiváló tokhal

A kávépultnál a Dunántúl néhány pontján, különösen a Balaton partján és Pécsett már elérhető kis olasz manufaktúra, a Perfero Caffé keverékeit lehetett megkóstolni, akár az alkalomhoz kialakított vodkás koktélok formájában is.

A White Russiant szerző csak ajánlani tudja; az ízharmónia érdekében érdemes megpróbálni 4 cl vodkával is.

Mindeközben a színpadon mixerbajnokok készítettek vodkaalapú koktélokat.

Az esten divatbemutató is helyet kapott, melyen a fiatal, de ismertségét gyorsan – például Figyelő-interjúval és InStyle-megjelenéssel - építő magyar ékszertervező, Koós Lili Liko névre hallgató egyedi, többféle színű aranyból és drágakövekből készült ékszerei is felvonultak.

Az este tanulsága: lehet, hogy a vodka – alapanyagait tekintve – egyszerű ital, de ízek terén is képes változatosságot mutatni, „körítésben” pedig iskolapéldája lehet a márkaépítésnek.


Legyen ön az első, aki exkluzív cikkeket, tanulmányokat kap!

Heti hírlevelünkben csak feliratkozóink számára elérhető tartalmakat is küldünk. Ne maradjon le! Nincs más dolga, mint megadni e-mail címét:

Sikeresen feliratkozott

email címmel hírlevelünkre! Köszönjük!