Zelenszkij: Oroszország komoly fenyegetést jelent az európai életmódra nézve

Hírek

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke csütörtökön rendkívüli plenáris ülésen szólalt fel Brüsszelben, az Európai Parlamentben.

 

Az ülést megnyitva Roberta Metsola , az Európai Parlament elnöke azt mondta Zelenszkij elnöknek: „Megértjük, hogy nemcsak a saját, hanem a mi értékeinkért is harcol”.

„Ukrajna Európa része, nemzetük jövője az Európai Unióban van” – folytatta Metsola elnök, majd hozzátette, hogy az EU-nak „a lehető leggyorsabb csatlakozási folyamatot” kell biztosítania Ukrajna számára, és „következő lépésként biztosítani kell a nagy hatótávolságú rendszereket, repülőgépeket, amik szükségesek a túl sokak által természetesnek vett szabadság védelméhez”.

Zelenszkij elnök az EP-képviselőkhöz intézett beszédében hangsúlyozta, hogy Oroszország nemcsak a szuverén Ukrajnát, hanem az európai „életformát” is megpróbálja megsemmisíteni. Európát olyan kontinensnek látja, amelyet áthatnak a szabályok, az értékek, az egyenlőség és a méltányosság, és (…) egy olyan hely, ahol Ukrajna határozottan otthon van. A Kreml azonban mindent megtesz az európai értékek lerombolásáért – mondta Zelenszkij elnök, hangsúlyozva, hogy Ukrajna harcol Európáért és megvédi ettől az Európa-ellenes erőtől.

Köszönetet mondott minden európainak, aki támogatta Ukrajnát az orosz megszállók elleni harcban, és mindazoknak, akik segítettek az EU-ba érkező ukrán menekülteknek. A jövőre nézve Zelenszkij elnök arra szólította Európát és Ukrajnát, hogy működjenek együtt, határozzák meg a közös európai jövőt. Hangsúlyozta azonban, ahhoz, hogy álmaink a gyermekeink és unokáink jövőjéről valóra váljanak, békére és biztonságra van szükség. Ezek az álmok ugyanis nem válhatnak valóra, ha nem győzzük le ezt az Európa-ellenes erőt, amely megpróbálja ellopni tőlünk Európát – zárta beszédét.

Zelenszkij elnöknek ez volt az első hivatalos látogatása az Európai Parlamentben, miután 2022.március 1-jén, nem sokkal azután, hogy Oroszország megkezdte az Ukrajna elleni háborúját, egy rendkívüli ülésen online szólt a
képviselőkhöz. Ugyanebben az évben december 14-én is felszólalt a plenáris ülés előtt, amikor a Parlament 2022-es Szaharov-díját adták át Ukrajna bátor népének.

 

Fotó: John Thys/AFP

 

SOCIAL MEDIA