Víz alól vagy béka-szemmel: így nyílik ki a fotós világ

Hírek Kiemelt

Új látószöget nyitottak az alkotók előtt a GoPro kamerák és a drónok – amatőr és profi fotósok egyaránt kísérleteznek már az eszközökkel. A kategória kedvelői számára világszerte versenyeket rendeznek, már a MediaMarkt – CEWE fotópályázatának egyik kategóriagyőztese is GoPro felvétellel nevezett. Az új fotózási trend még jó ideig kitarthat, a témát a MAFOSZ elnökével járta körbe a műszaki áruházlánc.

Egy átlagos fotós számára madártávlatból fotózni egykor daruról vagy hőlégballonról volt lehetséges. Ma már elegendő egy jól felszerelt drónt vásárolnia, mellyel a földről vezérelve is eddig nem látott szemszögből tudja megmutatni a világot. Hasonló jelenség lentről, az ún. béka-perspektívából, vagy akár a víz alól fotózni, melyet ma már egy GoPro kamera segítségével is megtehet az alkotó.

„Ezekre a képekre nemcsak a fotós, de maga a befogadó közönség is rácsodálkozik, hiszen teljesen újszerű az, ami elénk tárul. A fotós társadalom mindenképp új tehetségeket nyert magának az említett eszközök által, hiszen például sok drónos először csak videózgat, aztán elkezd fotózni, és hihetetlen alkotások születnek. A GoPro vizuálisan kevésbé ad újszerű eredményt, inkább maga az extrém helyzet az újdonság, ahonnan a perspektíva kialakítható. Mondhatjuk, hogy ezeket az eszközöket bárki használhatja, de elkötelezett fotósok kezében válik igazi játékszerré: amikor az eszköz adta technológiai sajátosságokkal a tehetség is párosul. – fejtette ki Horváth Imre, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének (MAFOSZ) elnöke.

Csak a drón kedvelőinek számos hazai és nemzetközi verseny ad lehetőséget a tehetségük megmutatására, sőt, a drónoknak külön repülőversenyt is rendeznek. „Egy ilyen alkalommal, ha például 3D szemüveget kap az, aki leköveti a drón perspektíváját, hitetetlen élményt ad. Nem beszélve a jövő fotográfiai fejlesztéseiről, melyekben helyet kaphat a virtuális valóság és a távvezérlésű technológia összekapcsolása. A terület mondhatni határtalan, még az is elképzelhető, hogy hőkamerával, infravörös fotózással vagy más képalkotási móddal kötjük össze a technológiát.” – tette hozzá a szakember.

A MediaMarkt fotópályázatán két drónnal készül alkotás is díjat kapott: Gutter Krisztián Lakótelep c. fotója a „Lakóhelyed” kategória 2. helyezettje, Horváth Péter Jégbefagyott világ c. képe pedig a „Természet” kategória 3. helyezettje lett.

A GoPro kamera egy nagyon sokoldalúan használható eszköz: fejre, de közlekedési eszközre is rögzíthető, így akár azt is megteheti egy alkotó, hogy távirányítóval vezérelhető kisautóval egy tömegben navigálva készít felvételt. A videózás mellett azért kiválóan alkalmas fotókészítésre is, mert a gyors bekapcsolási módnak köszönhetően könnyű elkapni a legizgalmasabb pillanatokat.

A MediaMarkt hivatalos beszállítója elárulta, hogy egyelőre még mindig kevesebben gondolnak erre a termékre a fényképezőgép alternatívájaként. A technológia ugyanakkor már régen nem csak profi búvároknak, vagy extrém sportolóknak való, egy hétvégi kirándulás is nagyon jól megörökíthető vele. Nem beszélve az alkotó fotográfusokról, akik kihasználhatják a benne rejlő, már említett új látószöget. Ilyen például a MediaMarkt-CEWE fotópályázat „Nyári utazás” kategóriájának győztes alkotása is (Gürtler Gábor, Underwater Is a Different World c. képe), melyen egy a víz alatti perspektíva tárul elénk.

A pályázatra beérkezett további díjnyertes és közönségdíjas alkotásokról, valamint a díjazottakról ezen a  linken, vagy a pályaműveket bemutató diavetítésből lehet tájékozódni.

SOCIAL MEDIA