Vaszary, Gulácsy, Aba Novák képei egy új tárlaton

Hírek Kiemelt

Róma városa ihleti a Virág Judit Galéria legújabb, összművészeti tárlatát. Február 22-től öt teljes héten át ingyenesen látogathatják az érdeklődők a Róma – Budapest kiállítást. Több száz négyzetméteren mintegy száz képet, szobrot és műtárgyat állít ki a galéria. A műkincsek nagy része magántulajdonban van, ezért a közönség ritkán, vagy szinte soha nem csodálhatja meg őket.

A tárlat megnyitását több éves kutató munka előzte meg. Egy exkluzív, hiánypótló kötet is készült, amelyben a kiállított képek fotóit, valamint a korabeli illusztrációkat neves művészettörténészek által írt tanulmányok kísérik.

A kiállításon látható lesz Aba Novák Vilmos 1930-as Kikötő című monumentális műve (a nyitóképen), amely a Virág Judit Galéria aukcióján évekkel ezelőtt 110 millió forintért kelt el. A színes, jó hangulatú, kivételes szépségű festmény a kiállítás egyik leglátványosabb darabja. 

Gulácsy Lajos Olaszországban találta meg önmagát, élete jelentős részét ott töltötte. A mostani kiállításon egy 1904-ben készült, igazi reneszánsz hangulatú női aktot csodálhatnak meg az érdeklődők a festőtől. Gulácsy Lajos művészetét újra nagyra értékeli a szakma, nemrégiben életmű-kiállítása volt a magyar Nemzeti Galériában.

Gulácsy Lajos képe

A Róma – Budapest kiállításon nem csak festmények, hanem egyéb műtárgyak is láthatóak lesznek, többek között Sztehlo Lili, eredetileg a városmajori templomba készült üvegablaka is. A kétméteres ablakot a Virág Judit Galéria restauráltatta, hogy a magyar egyházi művészet gyöngyszeme teljes pompájában fogadja a látogatókat.  

Sztehlo Lili üvegablaka

Vaszary János művei is rendre 100 millió forint feletti áron kelnek el. Vaszary imádta Olaszországot, az itáliai hangulatot, strandokat, városokat. Ezt a lelkesedést bárki átérezheti, aki rápillant a Pincio Rómában című, 1936-ból származó rendkívül életvidám festményre, amely a nagyvárosi életképfestészet egyik gyönyörű példája.

Vaszary János Pincio Rómában című műve

A Virág Judit Galéria különleges tárlatán a fentiek mellett többek között Batthyány Gyula, Kontuly Béla, Márffy Ödön, Patkó Károly és Scheiber Hugó alkotásait is kiállítják 2024. február 22. és március 28. között. 

SOCIAL MEDIA