Új ügyvezetője lesz a Central Kiadói Csoportnak

Karrier Kiemelt

2024. március 1-jétől Marosi László veszi át a Central Kiadói Csoport ügyvezető igazgatói pozícióját Szemere Gabriellától, aki a továbbiakban tanácsadóként támogatja a kiadó munkáját.

Szemere Gabriella 2003-ban indította el a könyvkiadást a Central Kiadói Csoport jogelődjében, a Sanoma Budapestben. Kezdetben a médiacsoport magazinjai számára, elsősorban a Nők Lapja márka erősítésére készültek a könyvek. A kiadó első szerzői között volt Vekerdy Tamás, Kriston Andrea, Schäffer Erzsébet és V. Kulcsár Ildikó.

Néhány év alatt a kiadó tevékenysége kibővült, és a magyar könyvpiac fontos szereplőjévé vált, elsősorban igényes ismeretterjesztő és gyerekkiadványokkal. Gyerekkönyves szerzői közül Gryllus Vilmos és Berg Judit sorozatai is meghódították az olvasókat.

2015-ben a kiadó megvásárolta az Animus Kiadót, és jelentősen bővítette a portfólióját: egyrészt a Harry Potter-sorozattal, valamint számos külföldi és magyar szerző műveivel színesítette a palettáját.

Az elmúlt húsz év alatt Szemere Gabriella vezetésével létrejött kiadói csoport mára az egyik legnagyobb, legmeghatározóbb kiadója a magyar könyvpiacnak. A kiadó számos szakmai elismerésben is részesült, Szép Magyar Könyv-díjakat nyert, továbbá sok világhírű szerzőt látott vendégül, mint Lorna Byrne, Jo Nesbø vagy Yuval Noah Harari.

Szemere Gabriellát a vezetői székben egykori mentoráltja, Marosi László követi, aki 2010-ben került a kiadóhoz szerkesztőként, itt tanult bele a kiadói szakmába.

„Büszke vagyok, hogy Gabriella a kiadó irányítását nekem adja át, kevés olyan erős és összetartó szakmai műhely van a könyvszakmában, mint amilyennek most átvehetem a vezetését. Célom a kiadó márkáinak további erősítése és emellett új műfajok kipróbálása. Kiemelném a Lampion Könyvek sikertörténetét, hiszen 2021-es indulása óta előkelő helyet szerzett magának a hazai gyerekkönyvkiadásban, és alkotóközösségéhez számtalan nagyszerű magyar szerző és illusztrátor csatlakozott” – mondta el Marosi László.

SOCIAL MEDIA