Új helyre költözött Neumann János figurája a Madame Tussauds Budapest produkcióban

Hírek

A lángelme ezentúl a Palazzo Dorottya Hauszmann csarnokában, hazai történelmi személyek és művészek társaságában várja a látogatókat. A tudós halálának 67. évfordulóján Képes Gábor, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság ügyvezetője osztott meg néhány érdekességet a tudósról, aki megváltoztatta a világunkat, de közben színes társasági életet is élt, és korának legnagyobb “gamer” arca volt.

Neumann János tehetségét tehetős és művészetpártoló szülei korán felismerték. Hatéves korában már képes volt hatjegyű számokat fejben osztani, első látásra megjegyzett egy teljes oszlopot a telefonkönyvből, és olykor ógörögül beszélgetett az apjával.

Igazi társasági figura volt

Bár a tudósokra gyakran úgy gondolunk, mint magukba forduló, zárkózott emberek, Neumann személyisége rácáfol erre a sztereotípiára. “Neumann egy kiváló humorú, játékos elme volt. Mindig tartott a keze ügyében játékokat – lánya elmondása szerint, szinte biztos, hogy nagy gamer lenne, ha ma élne. Úgy gondolom, hogy a logikai játékokat kedvelné igazán. Szeretett zenéket hallgatni – olykor egyetemi kollégái panaszkodtak is, hogy bömbölteti a gramofont -, szeretett partikat adni feleségével, Dán Klárával, a világ egyik első programozónőjével. Neumann szívesen viccelődött, mókázott, de a gondolkodás okozta a legnagyobb élvezetet számára” – mondta el Képes Gábor.

Elindította a digitális forradalmat

Neumann János nélkül másképp alakult volna a világ fejlődése: nagyban hozzájárult ahhoz is, hogy ma a Madame Tussaudsban szerzett élményeinket és fotóinkat egy számítástechnikai eszközzel tudjuk megosztani a barátainkkal. “A modern számítógép működési elveit ő írta le – és a modern számítógép felépítését az emberiség közkincsévé tette. Nem ő egyedül találta fel a számítógépet, de az informatika legfontosabb úttörői közé tartozott. Érthető, hogy a Financial Times  az Évszázad emberévé választotta, hiszen a 20. századból ő értette meg legjobban azokat az áldásokat és kockázatokat, amelyek már a 21. századra is hatást gyakoroltak” – tette hozzá Képes Gábor.

Rajonganak érte a mai fiatalok

A Madame Tussauds Budapestben rengeteg hazai és külföldi vendég is fotózkodik a világ egyik leghíresebb tudósával, akinek a nevét egyre jobban megismeri a világ, sorra születnek a könyvek, és cikkek a személyéről, a Neumann Társaság pedig tavaly egész évben születésének 120. évfordulóját ünnepelte. “Neumann János egy híres és vonzó személyiség, igazi példakép a mai fiatalság számára. A digitális bennszülöttek itt Magyarországon tudják, hogy a mi világunknak ő a kezdőpontja. A nyomtatott könyv világa a Gutenberg-galaxis – és most már a Neumann-galaxisban élünk” – mondta el Képes Gábor.

Kreatív pályázatot indít a Madame Tussauds Budapest

Kreatív elme volt Neumann János és az ő zsenialitását ünnepelve a Madame Tussauds Budapest a közönséghez fordul, hogy együtt kitalálják, milyen díszlet, installáció, háttér, interaktív megoldás mutatna jól a tudós figurája mellett.

SOCIAL MEDIA