Új digitális/online szakmai szövetség indul 2021-ben

Hírek Kiemelt

Nagy Sándor vezetésével új digitális/online szakmai szövetség létrehozását tűzte ki célul több nagy forgalmat bonyolító, online kereskedelemben érdekelt cég. Az alapítók célja egy diverz összetételű, széles spektrumú, valós piaci súly mentén szerveződő érdekképviselet felépítése, amely ezáltal képes a kereskedelem átalakulásának, fejlődésének hatékony támogatására, valamint a szabályozó testületek munkájának naprakész segítésére. Az új szövetség várhatóan 2021 elején kezdi meg működését.

 

Magyarországon bő két évtizede működnek webshopok és piacterek. A koronavírus azonban minden eddiginél jobban helyzetbe hozta az online értékesítést és megmutatta, hogy szinte minden cég életében kulcsfontosságú a digitális érettség, valamint az online kommunikációs és értékesítési csatornák megfelelő használata. A kérdés fontosságát az is jelzi, hogy 2020-ban a hazai kiskereskedelmi termékértékesítés kicsivel már több mint 8%-a online bonyolódik.

Ráadásul napjainkban az e-kereskedelem már nem csak a webáruházakról és a szó klasszikus értelmében vett kereskedőkről szól: piacformáló hatásúak a logisztikai cégek, a technológiai beszállítók, az online piacterek, az apróhirdetési és ár-összehasonlító oldalak is.

„Szükség van egy olyan fórumra, ahol a hazai online szakma nagy forgalmat bonyolító képviselői, valamint az online értékesítéshez közvetlenül kapcsolódó területeken működő cégek, így például a csomaglogisztikai, fizetési megoldást, piacteret, hirdetési és webshop platformot szolgáltatók foglalnak helyet, megosztják egymással tapasztalataikat és együtt keresnek megoldást az iparágat érintő problémákra” – fejtette ki Nagy Sándor, aki az elmúlt 3 évben az Ecommerce Hungary elnöki posztját töltötte be.

Magyarország a közép és nyugat-európai régió országaihoz képest jellemzően 2-3 éves lemaradásban van mind az innovatív kereskedelmi és operációs technológiák használatában, mind pedig a jól működő többcsatornás értékesítési modell szerinti hatékony működés kialakításában.

„Az internetes kereskedelem nem ismer határokat, a régió más országaiban már megerősödött szereplők könnyedén, gyorsan és nagy tervekkel jönnek Magyarországra. Szükség van egyrészről a piacunk védelmére, másrészt pedig arra, hogy a hazai vállalkozók is ugyanilyen elánnal merjenek külföldi piacokban gondolkodni” – tette hozzá Nagy Sándor, aki a GRoby online vezetőjeként és kereskedőként az elmúlt két évtizedben maga is szembesült a szakmát érintő problémákkal és kihívásokkal.

A szövetség megalapítását támogató szervezetek mind hisznek abban, hogy csak egy diverz összetételű vezető testület lehet a kulcsa a hatékony szakmai munkának és a valós érdekképviseletnek, ezért az alapítási szándékukat kifejező cégek között már most olyan szervezetek találhatók, mint az egyik legértékesebb online piaci portfólióval rendelkező Adevinta, a több mint 70 milliárd forintos éves forgalommal rendelkező Euronics műszaki áruházlánc, az ország második legnagyobb e-kereskedőjeként működő Alza.hu, a piacvezető, bérelhető webshoprendszert kínáló, és több mint 4000 áruházat kiszolgáló ShopRenter, a közép-európai régió csomaglogisztikai piacának egyik legmeghatározóbb szereplőjeként működő GLS futárszolgálat, valamint az online szektor egyik legtöbbet hivatkozott kutató- és tanácsadó cége, a GKI Digital.

„Elképzelésünk szerint a döntéshozó testület felépítési logikáját az alapszabály szintjén szabályozzuk, előre biztosítva azt, hogy az e-kereskedelem minden fontos területe állandó szakmai érdekképviselethez jusson, mégpedig adott terület leginkább befolyással bíró szereplője, szereplői révén” – emelte ki Palocsay Géza, a Jófogás.hu, a Használtautó.hu és az Autónavigátor.hu oldalakat üzemeltető Adevinta Classified Media Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, más hasonló szövetségben szerzett tapasztalataira támaszkodva.

„Az újonnan alakuló szervezet sikeres működéséhez megfelelő súllyal rendelkező releváns szereplőkre és közösen elfogadott, a céljaink megvalósítását segítő olyan alapelvek elfogadására van szükség, mint a transzparens és pártatlan szakmai működés, az értékteremtés és a változásokra történő gyors reagálás” – tette hozzá Nagy Sándor.

A szakmai közösség úgy gondolja, hogy az operatív működés alapjainak megtervezése után az új szövetség a 2021-es év elején meg is kezdheti munkáját.

SOCIAL MEDIA