Tovább őrzi első helyét a magyar piacon a Toyota

Egyéb

A környezetbarát újautó-értékesítések előretörésének köszönhetőn az elmúlt években hazánkban piaci pozícióját folyamatosan javító Toyota eladásai idén sosem látott mértékben szárnyalnak. A városi forgalomban akár 50-80%-ban tisztán elektromos közlekedést lehetővé tévő öntöltő hibrid elektromos autóiról ismert autómárka 2020 első négy hónapjában 4652 új értékesítésével, 12,15%-os piaci részesedéssel végzett az első helyen a kivonásokkal tisztított magyarországi újautó piacon. Ez megdöbbentő, 32,2%-os növekedést, és 4,15 százalékpontos piaci részesedésnövekedést jelent az előző év azonos időszakához képest 12,9%-al csökkenő piacon.

Azt már tavaly sejteni lehetett, hogy a 2020-tól életbe lévő új európai uniós emissziós szabályozásoknak a Toyota, és prémium márkája, a Lexus lehet a nagy nyertese. Az új szabályozásban előirányzott maximális 95 g/km-es európai flottaszintű átlagos károsanyagkibocsátást ugyanis a japán autógyártó már tavaly is majdnem elérte, köszönhetően annak, hogy európai értékesítéseinek már akkor több, mint 50%-át tették ki a környezetbarát hibrid elektromos autók. A Toyota és a Lexus a piac legszélesebb, Európában 22 modellből álló hibrid modellportfóliója révén így nyerő helyzetből várta a 2020-as évet. Míg számos versenytárs autógyártó modellek és/vagy bizonyos meghajtások szállítási fennakadásokat okozó megszűntetésére, és/vagy a büntetéseket kompenzálandó drasztikus áremelésekre kényszerült, addig az kontinensen értékesített autóinak 75%-át itt is gyártó japán autógyártó tökéletes ellátottsággal a korábbi árakon fordult rá 2020-ra.

Mindezek eredményeképp az idei év első négy hónapjában a  Toyota 4652 új autó értékesítésével 8%-ról 12,15%-ra, míg a Lexus 286 új autó eladásával 0,54%-ról 0,75%-ra növelte piaci részesedését a kivonásoktól tisztított újautópiacon a tavalyi év azonos időszakához képest.

Mi várható az év hátralévő részében?

Minden esély megvolt arra, hogy a Toyota és a Lexus minden szempontból rekordévet zárjon idén hazánkban, a koronavírus helyzet miatti keresletlassulás azonban természetesen a két sikermárkát is érintette. Abszolút értékben vélhetően az ő eladásaikba is begyűrűzik majd a kereslet mérséklődésének hatása, piaci részesedés tekintetében azonban akár még további erősödésre is számíthatnak: áprilisban ugyanis a két márka még az első négy hónaposnál is magasabb, 14,05%-os (Toyota) és 0,94%-os (Lexus) piaci részesedést ért el a kivonásokkal tisztított hazai újautópiacon.

Sok múlik természetesen azon is, hogy milyen hamar éled újra a piac, ahol a szerződéskötéseket március második felétől a kijárási korlátozások is nehezítették, annak ellenére, hogy a Toyota és a Lexus az elsők között kínálta az online, érintésmentes autóvásárlás lehetőségét. A modellek ellátottsága és az árképzés mindenesetre a két japán márka mellett szól: mind a Toyota, mind a Lexus megfelelő készletekkel rendelkezik, és bár az euróárfolyam miatti áremelést ők sem kerülhették el, ennek mértéke kedvezőbb a legtöbb versenytársénál, akik közül sokan már korábban, az emissziós korlátozások miatt is áremelésre kényszerültek. Ennek révén jelenleg az eddig is legendás megbízhatóságáról, alacsony üzemben tartási költségeiről és kiváló értéktartásáról ismert Toyota és Lexus még a korábbinál is jobb ár-érték arányt kínáló vétel lehet.

Ráadásul új modellekből sem lesz hiány. A már tavaly is valóságos modellinváziót (vadonatúj RAV4, vadonatúj Corolla mindjárt 3 karosszériaváltozatban, vadonatúj Camry, vadonatúj Supra, új C-HR) bemutató Toyota idén is kitesz magáért: már a márkakereskedésekben a nagycsaládos autóvásárlási program nagy favoritjának tartott vadonatúj Proace City Verso személyszállító, és testvérmodellje, a Proace City áruszállító, hamarosan érkezik az új Supra 2.0 literes változata, már most rendelhető a szeptemberben érkező vadonatúj Yaris (ami mellett a jelenlegi generáció is a kínálatban marad Yaris Classic néven), míg ősszel érkezik a Hilux és a Land Cruiser frissített változata, a vadonatúj GR Yaris sportautó, és a vadonatúj RAV4 Plug-in Hybrid. A tavaly három új modellt (vadonatúj ES, vadonatúj UX és új RX) bemutató Lexus nagy dobása idén az LC szupersportkupé régóta várt kabrió változata, az LC Convertible lesz, ősszel pedig az ES-hez érkezik egy különleges megoldás, a digitális visszapillantó tükör.

A Toyotának és a Lexusnak tehát minden esélye meg van arra, hogy megerősödve kerüljön ki a koronavírus okozta piaci mérséklődésből, és még az sem lehetetlen, hogy történetében először a Toyota Magyarország legnépszerűbb újautó márkájaként zárhatja az évet.

SOCIAL MEDIA