Történelmi jelentőségű Zsolnay és Rippl-Rónai műtárgy a kalapács alatt

Hírek

Május 17. és június 15. között több alkalommal is aukciós eseményt szervez a Nagyházi Galéria és Aukciósház olyan műalkotások bemutatásával, amelyek nemcsak a nagyközönség, de még az érdeklődők előtt is kuriózumnak számítanak.

 

A Nagyházi Galéria és Aukciósház tavaszi aukcióján többek között 15-17. századi reneszánsz és barokk festmények, bronz kisplasztikák és reliefek, valamint neves 20. századi magyar festők – Rippl-Rónai József, Czóbel Béla, Kondor Béla, Hincz Gyula – munkái szerepelnek.

A Zsolnay kerámia

Az 1911-es torinói világkiállításra Ligeti Miklós által készített kútszobor, amelynek címe „A bivalyon ülő lány” rendkívül különleges, hiszen az alkotó kifejezetten erre az alkalomra hozta létre a Zsolnay gyárban. A most árverésre bocsátott műtárgy elképzelhető, hogy az a Zsolnay darab is lehet, amely a világkiállításon volt és eddig elveszettnek hitték a kutatók. Ezen érdekessége mellett, különlegességét az adja, hogy ilyen hatalmas méretű Zsolnayt még nem látott a magyar piac, melynek értéke 36 millió forint kikiáltási árról indul.

Az Aranycsapat vendégkönyve

Az Aranycsapat 1953. november 25-én, a londoni Wembley Stadionban játszotta „az évszázad meccsét” az angol futballválogatottal, amelyen a Puskás Ferenc vezette magyar nemzeti tizenegy győzedelmeskedett, 6:3 arányban. A meccs utáni ünneplés alkalmával, egy vendégkönyvben hagyták aláírásukat, feleségeik kézjegyével együtt. Rajtuk kívül az akkori időszak diplomatáinak és delegáltjainak aláírását is megtalálhatjuk benne. A vendégkönyv szignóit a Puskás Múzeum is jóváhagyta.

Az aukciókat megelőző kiállításokon bárki megtekintheti a műtárgyakat május 17-18. és május 21-26. 10-18 óra között.

 

Fotó: Nagyházi Galéria és Aukciósház

 

SOCIAL MEDIA