Törik magukat a fejlesztők, hogy hozzánk jöjjenek

Hírek

Nagy nemzetközi befektetők érdeklődtek a magyarországi ingatlanfejlesztési lehetőségek iránt a világ első számú nemzetközi ingatlanszakmai kiállításán, a MIPIM-en, Cannes-ban.

Több millió eurós befektetéseket is Magyarországra vonzhat a főváros és négy egyetemi nagyváros (Debrecen, Miskolc, Pécs és Szeged) fejlesztési lehetőségeinek március 13-15. közötti bemutatkozása az idei nemzetközi ingatlanszakmai kiállításon, a cannes-i MIPIM-en. A Magyarország – Budapest-stand kiállítói konkrét befektetéseket remélnek. A magyar stand látogatottsága tükrözte az ország és Budapest jó versenypozícióját az ingatlanbefektetések területén. A kontinens egyedülálló városfejlesztési és turisztikai attrakciójaként állt az érdeklődés fókuszában a Liget Budapest Projekt, amely a tavalyi MIPIM-en az „ingatlanszakmai Oscaron” Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektje lett. A magyarországi befektetői környezetet, a fejlesztési irányokat, a főváros beruházásait és a vidéki városok befektetési környezetét a Magyarország – Budapest-standon mutatták be a szervezők, melyet közösen alakított ki Budapest Főváros Önkormányzata, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK).

Idén újra elismerésben részesült a magyarországi befektetési környezet, a MIPIM-en átadták át a Financial Times csoport szaklapja által odaítélt 2018/19-es „fDi European Cities and Regions of the Future” díjait. A befektetői körökben tekintélyes fDi Magazine befektetési melléklete top tízes listáinak több alkategóriájában is előkelő helyen végeztek a főváros mellett vidéki városok is. A régiók között Közép-Magyarország részesült több elismerésben, a „jövő európai mikro városai” listán Székesfehérvár és Kecskemét tűnt ki a magyar városok közül. Debrecen pedig első helyen végzett a „legígéretesebb város” kategóriában, a kétszázezres nagyságrendű városok között. „A jövő európai városa” elismerést a kiállításon vette át Papp László, Debrecen polgármestere.

Papp László, Debrecen polgármestere kiemelte: a magyar kormány a valaha volt legnagyobb mértékű vidékfejlesztési programot indította el Modern Városok Program néven, amely a megyei jogú városok fejlesztését hivatott elősegíteni. A program célja, hogy a következő években minél több magyar város váljon még inkább vonzó lakóhellyé, és a befektetők számára is vonzó célponttá. Debrecent az az óriási megtiszteltetés érte, hogy a Financial Times kategóriájában Európa legkiemelkedőbb tőkevonzási stratégiával rendelkező városának választotta 2018-ban, a tízes rangsorban öt brit, egy bolgár, egy cseh, egy szerb és egy finn várost előzött meg – fogalmazott.

Nem csak Debrecen ért el szép eredményt a megmérettetésen: a jövő európai fővárosai listán Budapest a 9. helyen végzett. Mártonffy Miklós, Budapest főépítésze a sikeres részvételt értékelve hangsúlyozta: a kiugró érdeklődésnek hamarosan kézzelfogható eredményei is mutatkoznak, több befektető is határozott fejlesztési szándékkal kereste fel a standot. Magyarország nem csak a régióban, de egész Európában versenyképes befektetési terület, amit a legutóbbi statisztikai adatok is igazolnak, miután minden idők legnagyobb növekedési ütemével, 16,7 százalékkal nőttek a beruházások 2017-ben, és ebben nagy szerepe volt az ingatlanberuházások élénkülésének. Hangsúlyozta azt is, hogy a régió országai is versengenek egymással a befektetőkért, és ezt teszik a fejlesztők is a minél kedvezőbb befektetési lehetőségek megszerzéséért. Ebben a versenyben Magyarország – különösen Budapest – kiváló helyzetben van, a gazdasági növekedés uniós átlag feletti bővülése, a bérek és a fogyasztás emelkedése, az alacsony kamatkörnyezet melletti kedvező befektetői környezet miatt. A tavalyi 2 milliárd eurós ingatlanbefektetések 90 százaléka irányult Budapestre és reményeink szerint ez a mérték idén is tartható, sőt növelhető. Ehhez a főváros partner: megfelelő városfejlesztési koncepcióval rendelkezik, jó megtérülést és kiszámítható szabályozási környezetet biztosít. A fejlesztések számának és értékének növekedése, valamint a turizmus szárnyalása bizonyítja, hogy jó úton haladunk és ennek bemutatására kivételes lehetőségünk volt a nemzetközi seregszemlén. A Főváros jelenlegi fejlődését csak a Kiegyezéstől (1867) az I. Világháborúig (1914) tartó dualizmus korának robbanásszerű növekedési üteméhez lehet mérni, amikor a számunkra oly kedves, és mára jelentős részében Világörökségi védettséget élvező, historikus várostest kiépült. Reméljük, hogy újabb száz év múlva utódaink ugyan olyan szeretettel tekinthetnek városukra, mint ahogyan azt mi tehetjük! – fogalmazott Budapest főépítésze.

Ésik Róbert, a HIPA elnöke hangsúlyozta, hogy a MIPIM-en átvett díjak is mutatják, hogy a vidéki városok fokozatosan felzárkóznak Budapest mellé, így már Magyarország-szerte egységesen magas minőségű szolgáltatások, képzett munkaerő és pezsgő ingatlanpiac várja a hazai és nemzetközi befektetőket. A kiállítás ideje alatt számos szakmai látogató fordult meg a Magyarország-standon, ahol a főváros mellett a négy jelentős vidéki egyetemi város is bemutatkozott. A HIPA a következő időszakban is fontos céljának tekinti, hogy a működőtőke beruházók mellett az ingatlanpiaci szereplők és befektetők figyelmét is felhívja a Magyarországon kínálkozó további lehetőségekre.

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt vezetője, a Városliget Zrt. vezérigazgatója szerint az egész világ szakmai elitje figyelemmel követi a megvalósítási szakaszba lépett Liget Budapest Projektet, mert olyan turisztikai attrakció jön létre Budapest szívében, amely egyedülálló Európában. Ma nincs ehhez hasonló léptékű és minőségű kulturális tartalmú városfejlesztési projekt a térségben. Budapesten száz éve nem látott léptékű kulturális fejlesztési hullám zajlik, ezért nagyon fontos, hogy ez a 250 milliárdos állami mágnes¬beruházás jelen legyen a világ legnagyobb ingatlanfejlesztési szakkiállításán, jelezve a városban rejlő lehetőségeket és a befektetésre váró városrészek felértékelődését. A MIPIM-en a világ legnagyobb ingatlan befektetői vannak jelen, ezért kiemelkedő jelentőségű, hogy több tízezren ismerhették meg a megvalósítási szakaszba lépett Liget Budapest Projektet egyfajta referenciaprojektként. A közpénz akkor van jól felhasználva, ha a lakosság életminőségének javításán túl indukál privát tőkebefektetéseket is. A Liget Projekt hatása is sokkal szélesebb körű annál, mint ami a szűken vett Városligetben történik, hiszen közvetlen pozitív hatást gyakorol több budapesti kerületre és a környezetét felértékelő fejlesztéseket indukál. A megújuló Liget felértékeli a környéket, és régóta tervezett közlekedésfejlesztési beruházásokat is aktivizál.

Takács Ernő, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke örömtelinek nevezte, hogy a főváros mellé felzárkóznak a nagy vidéki városok, amelyek közül négy egyetemi város a MIPIM-en is bemutatkozott. A CBRE legfrissebb adatai alapján ismertette, hogy az ingatlanbefektetési forgalom 2012 óta évi 25 százalékkal nőtt Közép-Európában, míg Magyarországon éves 70 százalékot ért el az ütem. A bővülés 2018-ban akár a 2012-es volumen tízszeresét is elérheti, így a piac mérete elérte a válság előtti szintet, és reményeink szerint ezen az évi 1,8-2,0 milliárd eurós szinten stabilizálódik hosszú távon. Magyarországon 2017-ben a legkedveltebbnek az irodabefektetések bizonyultak, de 2018-ban vélhetően tovább nő a hotelbefektetések részesedése. A bővülő turizmussal a szállodaépítések is felpörögnek a következő években – 2020-ig 3.000 feletti szobaszámmal gyarapodhat a budapesti hotelkínálat. A magyar piac nem túlárazott, a jó ár-érték arány miatt többen növelik a magyar ingatlanok arányát a portfólióban. Budapest a régió legnagyobb irodapiaca Varsó után – évente közel 350.000 négyzetméter területre írnak alá bérleti szerződést új cégek és a már jelenlévő vállalatok bővülései révén. A következő három évben akár 650.000 négyzetméter új iroda is épülhet Budapesten.

A MIPIM-en sikerrel mutatkoztak be a hotel, lakó-, ipari- és logisztikai ingatlanfejlesztések, a budapesti nagy ingatlanfejlesztők közül az Aternor, a Futureal-csoport, a Gránit Pólus Csoport, a GTC, a HB Reavis, a Horizon Development, a TriGranit és a WING prezentálta tervezett vagy éppen folyó fejlesztéseit, amelyek jelentősen átalakítják egy-egy budapesti városrész arculatát. A világ vezető ingatlan-tanácsadó vállalata, a CBRE legfrissebb jelentését ismertette a kiállításon, az ingatlanjog szakterületét pedig a Knight Bird & Bird Iroda képviselte a standon.

SOCIAL MEDIA